Saturday, October 15, 2011

Ιφιγένεια εν Πολωνία...



Τη γνωριμία με ένα από τα πιο σημαντικά και με διεθνή επίδραση ερευνητικά κέντρα του παγκοσμίου θεάτρου επιφυλάσσει στο θεατρόφιλο αθηναϊκό κοινό το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, φιλοξενώντας το Κέντρο Θεατρικής Πρακτικής Gardzienice, από την Πολωνία, το οποίο θα παρουσιάσει τη δουλειά του πάνω στην Ιφιγένεια του Ευριπίδη, με την προβολή της ταινίας Ιφιγένεια εν Α..., απόψε στις 9.00 μ.μ., και με τη θεατρική παράσταση Ιφιγένεια εν Τ..., τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Το Gardzienice ιδρύθηκε το 1977 από τον και έγινε γνωστό για τη συστηματική έρευνα της λαϊκής τέχνης και των μουσικών παραδόσεων, τη σωματική και φωνητική τεχνική των ηθοποιών του, την πρόθεσή του να εντάξει το θέατρο στο φυσικό περιβάλλον και, ιδιαίτερα, για την έμφαση που δίνει στη μουσικότητα, που «βρίσκεται στον πυρήνα όλης μου της δημιουργίας», όπως λέει ο ίδιος ο Staniewski, που στις παραστάσεις του χρησιμοποιεί μουσική, τελετουργίες και χορούς αυτοχθόνων κοινοτήτων από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, ο Staniewski έφερε στο κέντρο της έρευνας και της προβληματικής του το αρχαίο ελληνικό δράμα, προσεγγίζοντάς το μέσω της συστηματικής μελέτης της αρχαίας ελληνικής μουσικής και εικονογραφίας.
Τις απόψεις του διάσημου σκηνοθέτη θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν διά ζώσης και να συζητήσουν μαζί του οι θεατές της ταινίας Ιφιγένεια εν Α..., μετά το τέλος της προβολής. Η ταινία, βασισμένη στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι, γυρίστηκε το 2008 σε χώρους γύρω από τον Παρνασσό, με τη συμμετοχή ηθοποιών του θιάσου αλλά και μουσικών, Ελλήνων φοιτητών δραματικών σχολών, κατοίκων της περιοχής.
Βασισμένη στην Ιφιγένεια εν Ταύροις, η θεατρική παράσταση του Gardzienice επιδιώκει να ερμηνεύσει τη «διάθεση των καιρών», θίγοντας μεγάλα σύγχρονα ζητήματα, όπως το θέμα της ευσέβειας, τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης της σύγχρονης Ευρώπης, ακόμα η παρούσα ευρωπαϊκή κρίση. Με θυελλώδη ρυθμό και αδιάκοπη κίνηση, και μια εικαστική αντίληψη που αρδεύεται από την αρχαία ελληνική και την ανατολικοευρωπαϊκή χριστιανική εικονογραφία, η παράσταση εικονογραφεί την αντίληψη του Staniewski και την εθνομουσικολογική έρευνα του θιάσου.
Η παράσταση, που θα παρουσιαστεί με ελληνικούς υπέρτιτλους, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος της πολωνικής προεδρίας της Ε.Ε.

No comments: