Saturday, October 15, 2011

Το θέατρο καλλιεργεί τα παιδιά



«Ενα σπίτι παραμύθια»«Σπείρα - Σπείρα»
Το καλό θέατρο για τα παιδιά είναι ένα διαφορετικό ερέθισμα για τη φαντασία και επομένως και για τη σκέψη. Ακόμη και όσα δεν καταλαβαίνει το παιδί, τα εισπράττει στο ασυνείδητο. Μπορεί να μην είναι σε θέση να το αναλύσει λογικά, αλλά το νιώθει κι αυτό είναι πιο δυνατό. Τα ερωτηματικά, οι απορίες που δημιουργούνται στο παιδί, του δίνουν την ευκαιρία να βάλει τα πρώτα του ερωτήματα για το όνειρο, την επιθυμία, την αγάπη, την ευθύνη. Το θέατρο παρέχει στο παιδί τις διαδικασίες ομαλής ωρίμανσής του. Και βέβαια, ο γονιός είναι αυτός, που πρέπει μέσα από τις δεδομένες συνθήκες να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, να επικοινωνήσει πρώτα με τον ίδιο και κατά συνέπεια και με τους γύρω του. Το θέατρο μπορεί να αγγίξει τη μικρή φλογίτσα που υπάρχει μέσα τους. Σήμερα παρουσιάζουμε μερικές μόνο από τις παραστάσεις για παιδιά.
  • «Ενα σπίτι παραμύθια» του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου, από σήμερα, για τρίτη χρονιά στην «Αθηναΐδα». Πέντε από τα σαράντα επτά τραγουδιστά παραμύθια που είχαν φτιάξει μαζί για μία μικρή ορχήστρα, έρχονται ξανά στη διάθεση των παιδιών. «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» του Αντερσεν, «Η έξυπνη Γκρέτα» των αδερφών Γκριμ, «Ο Τζακ κι η Φασολιά» του Joseph Jacobs, «Η συναυλία των ζώων» των αδερφών Γκριμ και «Η πεντάμορφη και το τέρας» της Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve, αποτελούν τον πρώτο κύκλο σε μορφή όπερας, από πέντε ηθοποιούς - τραγουδιστές της ομάδας «Σπείρα Σπείρα», με τη συνοδεία δύο μουσικών ακορντεόν και κρουστά. Τα παιδιά συμμετέχουν, τραγουδούν και χορεύουν, κι έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη χαρά της μεταμφίεσης, εφόσον τα πάντα διαδραματίζονται επί σκηνής κι έτσι αναπτύσσεται η δημιουργική τους φαντασία. Σκηνικό Μανόλης Παντελιδάκης. Φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ. Χορογραφία Αναστασία Γεωργαλά. Κοστούμια Δέσποινα Χειμώνα. Παίζουν και τραγουδούν: Χρήστος Ασλανίδης, Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Τερέζα Κρητικού, Αννα Ψαρρά.
  • «Η Παναγία των Παρισίων»

    DRIMTZIAS KOSTAS 2008
>«Μια γιορτή στου Νουριάν» του Volker Ludvig, στο θέατρο «Πορεία».Αντιρατσιστικό έργο για παιδιά και εφήβους, με θέμα την ουσιαστική συμφιλίωση με το αλλότριο μέσω των πολιτισμικών ταυτίσεων. Μετάφραση - Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι. Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι - Παντελής Δεντάκης. Σκηνικά - Κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος. Μουσική: Active Member & Sadahzinia. Παίζουν: Βασίλης Κουκαλάνι, Πέτρος Σπυρόπουλος, Γιώργος Δάμπασης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Ηρώ Μπέζου, Πολυξένη Ακλίδη.

  • Τη νέα φανταστική περιπέτεια «Ο Μικρός Πρίγκιπας ΙΙ» παρουσιάζει στους μικρούς του φίλους το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η νέα αυτή παράσταση βρίσκει τον Μικρό Πρίγκιπα να επιστρέφει στο σπίτι του τον Αστεροειδή Β612, μετά την περιήγησή του στο Σύμπαν και το Ταξίδι στη Γη, όπου ανακαλύπτει ότι το αγαπημένο του Τριαντάφυλλο λείπει! Συντροφιά με την Αλεπού, θα περιπλανηθεί ανάμεσα στον Πλανήτη του Χρόνου, του Βοσκού και της Μουσικής με την πίστη ότι κάπου εκεί θα το βρει. Στην Ελληνική μεταγλώττιση φέρει την υπογραφή των: Δημήτρη Πιατά - Αλεπού, Θάνου Παπαϊωάννου - Μικρός Πρίγκιπας, Yρώ Λούπη - Τριαντάφυλλο, Κώστα Σεραφειμίδη - Βοσκός, Γιάννη Στεφόπουλου - Ωρολογοποιός, ενώ τη Σκηνοθεσία της Μεταγλώττισης υπογράφουν οι Αργύρης Παυλίδης και Μαρία Ζερβού.
  • Ο «Θίασος ΄81» παρουσιάζει το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Ο Τζιμ το τζιτζίκι» στο θέατρο «ΖΙΝΑ». Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης. Σκηνικά - κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά. Χορογραφίες: Αρετή Μωκάλη. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Παίζουν, αυτοσχεδιάζουν, χορεύουν, τραγουδούν οι ηθοποιοί: Πελαγία Αγγελίδου, Γιάννης Πολιτάκης, Θοδωρής Πετρόπουλος, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Γαλάνης, Στέλλα Μαγγανά. Μια απολαυστική μουσική περιπέτεια από τον «ποιητή παραμυθιών» και «μετρ των ανατροπών», μια σπαρταριστή ανατροπή του παραδοσιακού μύθου, ένα αλληγορικό έργο, με θέμα την υπεροψία, τη φιλία και την αξία της τέχνης στη ζωή.
  • «Η Παναγία των Παρισίων» του Ουγκώ, σε μορφή μιούζικαλ αποτελεί ένα θαυμάσιο παραμύθι με πολλά διδάγματα για μικρά παιδιά, αλλά και ένα θεατρικό αριστούργημα για τα μεγαλύτερα, που θα τα μυήσει στην αγάπη για το καλό θέατρο. Το έργο παρουσιάζεται στο θέατρο «Ορφέας», σε προσαρμογή - σκηνοθεσία Χάρη Βόρκα. Μουσικές διασκευές, ενορχήστρωση Γιώργου Νιάρχου. Στίχοι Αρη Δαβαράκη. Σκηνικά David Negrin. Χορογραφίες Ολιας Στεφανίδου. Σχεδιασμός φωτισμών Ελευθερίας Ντεκώ. Παίζουν: Κωνσταντίνος Καζάκος, Μαρία Κορινθίου, Βαγγέλης Τσιγάρας.
  • Η θεατρική σκηνή Μίμηση Πράξης παρουσιάζει στο θέατρο «Ακάδημος» τη μουσική παράσταση «Πλατς - μουτς » του Ευγένιου Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Σερεφίδη. Σκηνικά - κοστούμια Καρανικολάου Λίνα. Μουσική διεύθυνση Χρήστος Λεοντής. Μουσική Νεοκλής Νεοφυτίδης. Χορογραφίες Μαριλένα Καββαδά. Παίζουν: Βούρου Αργυρώ, Ράγιας Σταύρος, Χατζηνικολάου Σωτήρης, Γκούτσιου Μαριάννα, Ραφούλη Χριστίνα, Βλαβιανού Κωνσταντίνα. Σε ένα μαγικό δάσος όπου όλα είναι δυνατά και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται τα παιδιά κάνουν μια γερή βουτιά στα νερά της φαντασίας, και συναντούν την πριγκίπισσα Ρηνούλα, το γλυκό βατραχάκι και όχι μόνο. Η Ρηνούλα δε συμφωνεί με τους κανόνες του παλατιού και ψάχνει αυτό που θα την κάνει ευτυχισμένη. Γι' αυτό απαρνείται τα προνόμιά της, παίρνει τη μοίρα της στα χέρια της με τρόπο απρόσμενο και ανατρεπτικό.
  • Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης διασκεύασε, για τα παιδιά, το πιο πολυπαιγμένο, πολυδιαβασμένο σε όλο τον κόσμο «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, που ανεβαίνει από τις «Μαγικές σβούρες», στο Θέατρο «Αθηνών», από τις 23/10, για να φέρει στις καρδιές μικρών και μεγάλων τη δύναμη της νιότης, του αυθορμητισμού και της φαντασίας. Ο Πουκ, το λατρεμένο ξωτικό των παιδιών, κινεί τα πιόνια - ρόλους σ' αυτό το παιχνίδι και όλοι, άνθρωποι και ξωτικά, περιπλέκονται σε μια από τις πιο αστείες ιστορίες που έχουν γραφτεί ποτέ. Ο συνθέτης Γιώργος Βαρσαμάκης έγραψε το τραγούδι του φινάλε. Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας. Κίνηση: Μάρθα Κλουκίνα. Ενορχήστρωση - Διασκευή: Γιώργος Κωνσταντινίδης.
  • «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει...» στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «Βεάκη».Είναι «αληθινή ζωή» τα ψηφιακά παιχνίδια και οι εικονικές αναπαραστάσεις; Μπορεί ο δυνατός Αρης να εξουσιάσει τα φτωχά ψάρια γιατί τους δίνει ένα πιάτο πλαγκτόν; Τελικά, ο καθένας είναι διαφορετικός και πρέπει να τον σεβόμαστε; Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θίγει το έργο! Το έργο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Ελενας Γεροδήμου, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, σκηνικά - κοστούμια Svila Velichkova. Παίζουν: Κωνσταντίνος Λαχανάς, Στέφανος Παπατρέχας, Κωνσταντίνος Σκούντζος, Μαρία Γεροδήμου, Γιώργος Μαρινάκης.
  • Η θεατρική - διαδραστική παράσταση «Ο Τζακ και η μαγική φασολιά», που ανεβαίνει στο «Στούντιο Μαυρομιχάλη», είναι διασκευή του γνωστού ομώνυμου παραμυθιού. Ο Τζακ είναι ένα παιδί που αγαπάει την περιπέτεια και τα μαγικά. Ζει με τη μητέρα του και την αγελάδα τους Νταίζη, σ' ένα φτωχικό αγροτόσπιτο. Ωσπου κάποια μέρα, η μητέρα του τον στέλνει στο παζάρι να πουλήσει την αγελάδα τους... Εκεί ο Τζακ θα συναντήσει έναν παράξενο ανθρωπάκο που αντί για χρήματα, θα του δώσει μαγικά φασόλια! Το αγόρι θα μπει σ' ένα σωρό απίθανες περιπέτειες, μέχρι ν' αποδείξει αν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Σκηνοθεσία: Mαρίνα Βήλλου. Παίζουν: Αλεξάνδρα Χασάνι, Φοίβος Συμεωνίδης, Μαρίνα Βήλλου. Bιολί: Αντώνης Αθανασόπουλος. Σκηνικά: Νεκτάριος Διονυσάτος, Μάριος Ηλιάκης. Μουσική: Δημήτρης Βαλσάμος. Κοστούμια: Τατιάνα Σουχορούκωφ.
  • Το Θέατρο της Ημέρας παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει» του Λάκη Κουρετζή, σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Μοντζολή. Παίζουν: Δανάη Δασκαλάκη, Ολγα Μουργελά, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Γιάννης Λιλής, Νόνη Κιουτσούκη, Τάσος Αλαφάκης. Η μικρή ηρωίδα ονειρεύεται πως παίζει με το Χρόνο... Το ξύπνημά της θα είναι η αρχή για την αναζήτηση και τη γνωριμία μαζί του! Η ευαισθησία και η αγωνία για το χρόνο και το χώρο γίνονται ένα ταξίδι σε όλες τις εκφάνσεις του χρόνου, όπως τις 4 εποχές, τη μνήμη και τη λήθη, το γήρας και το θάνατο, την ηλεκτρονική μνήμη, το διαστημικό χρόνο.
  • «Σςςς! Η Φύση ξυπνά» του Γιώργου Μενδρινού παρουσιάζει το «ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ» στο Θέατρο «Αγγέλων Βήμα» από σήμερα και κάθε Κυριακή στις 11.00. Μια σουρεαλιστική παιδική παράσταση με καθαρά οικολογικό μήνυμα για μικρούς και όχι μόνο. Οι θεατές θα δουν τα στοιχεία της φύσης και το ζωικό βασίλειο να αναστατώνονται απ' τον ερχομό του ανθρώπου. Τα παιδιά θα βοηθήσουν τη φύση να βρει τη γαλήνη της; Σκηνοθεσία: Γιώργος Μενεδιάτης. Σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης. Μουσική: Στέλλα Μουδάτσου. Παίζουν: Πέννυ Καλαφατάκη, Γιώργος Μενεδιάτης, Χριστίνα Μουδάτσου, Βασίλης Παπαλαζάρου.
  • Η «Σύγχρονη Παιδική Σκηνή» του Θεάτρου «Ελεύθερη Εκφραση» επικεντρώνεται σε δύο θέματα: Στην ανακύκλωση με το έργο «Από πού παν στο Σκουπιδο... Πρασινιστάν;» (3η χρονιά). Το έργο «Η Αγκάθα Κρίση και Ηρακλής Πουνερό» έχει θέμα το νερό και τη ζωή στον πλανήτη μας, τη διατήρηση των καθαρών θαλασσών, την αλλαγή της συμπεριφοράς μας στη χρήση του νερού, την ευαισθητοποίηση που ξεκινά από την προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργώντας τις υποδομές ενός πολίτη που σέβεται το περιβάλλον και τον εαυτό του. Εναρξη για σχολεία: 1/11/2011, 10.00 π.μ. - 12.00 μ.μ. Συγγραφέας: Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη. Σκηνοθέτης: Γιάννης Τσιώμου. Μουσική: Νίκος Τάγκας. Χορογραφία: Χριστίνα Ζούρου, Τζένη Οικονόμου. Παίζουν: Μαίρη Ιγγλέση, Γιάννης Τσιώμου, Τζένη Οικονόμου, Αλεξάνδρα Χειμώνα, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος και όλα τα παιδιά!
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 16/10/2011
  • No comments: