Tuesday, October 11, 2011

Η Ελλάδα πάει... Μετροπόλιταν

Φιλόδοξες λυρικές παραγωγές από την σκηνή της περίφημης Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης


Eντεκα φιλόδοξες λυρικές παραγωγές απευθείας από την σκηνή της περίφημης Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του είδους στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και σε πέντε ακόμη πόλεις της Ελλάδας (Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Καβάλα, Λουτράκι, Βέροια).

Οι παραστάσεις, θα μεταδοθούν στο πλαίσιο του γνωστού διεθνώς προγράμματος The Met's Live in HD που εγκαινιάστηκε το 2006 κι έχει πλέον εντάξει στο δίκτυό του 55 χώρες και 1600 επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους. Στην Ελλάδα, το εν λόγω πρότζεκτ έρχεται εφέτος για πρώτη φορά επισήμως χάρη στον Ομιλο AΝΤΕΝΝΑ ο οποίος εξασφάλισε τα δικαιώματα μετάδοσης για μία τριετία.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το οποίο θα φιλοξενήσει τις μεταδόσεις στην πρωτεύουσα. Για την συνεργασία με τη Μητροπολιτική Οπερα μίλησαν ο πρόεδρος του Ομίλου Antenna κ.Μίνως Κυριακού, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννης Μάνος και ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (όπου θα γίνουν οι μεταδόσεις στην συμπρωτεύουσα) κ. Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος.

«Ως πρόεδρος του Ομίλου AΝΤΕΝΝΑ είμαι περήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας ανακοινώσω την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μετάδοσης των παραστάσεων της Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα» 
είπε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κυριακού. Και συνέχισε: «Ενα προσωπικό μου όραμα, ένα όνειρο πολλών ετών, σήμερα γίνεται πραγματικότητα κι αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής γι΄αυτό. Η κίνηση αυτή συνδέει τη χώρα μας με τις πιο σύγχρονες και δυναμικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο στον τομέα του λυρικού θεάτρου αλλά και γενικότερα στον χώρο του μεγάλου θεάματος».

Από την πλευρά του ο κ. Μάνος χαρακτήρισε πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στις περιόδους που ζούμε την «ανάληψη πρωτοβουλιών οι οποίες θα αναδεικνύουν μεγάλες πολιτιστικές δράσεις» τονίζοντας πως αυτό «συνάδει και με τους γενικότερους στόχους του Μεγάρου, όπως είναι το άνοιγμα στον κόσμο, δηλαδή οι συνεργασίες με τα μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα του εξωτερικού, πάντοτε επί της αρχής της αμοιβαιότητας, στηρίζοντας την ελληνική δημιουργία»

Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος, επισήμανε ότι «το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης καλωσορίζει τις ζωντανές μεταδόσεις από την Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης καθώς και την πρωτοβουλία του Ομίλου ANTENNA να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια».

Μέσω ζωντανής δορυφορικής σύνδεσης, εξάλλου, τον λόγο πήρε ο γενικός διευθυντής της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης κ. Πίτερ Γκελμπ οποίος αφού μίλησε για την προσωπική του σχέση με την Ελλάδα (δήλωσε λάτρης του ελληνικού πολιτισμού ενώ αποκάλυψε ότι παλαιότερα επισκεπτόταν συχνά την Αθήνα αφού, στη διάρκεια της θητείας του στην δισκογραφία, συνεργαζόταν με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου), εξήγησε τη λογική και τη φιλοσοφία των ζωντανών μεταδόσεων και μίλησε την σταθερή επιδίωξή του ν΄αυξήσει το κοινό τόσο του θεάτρου που διευθύνει όσο και της όπερας γενικότερα.

Εκτός από τις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο δίκτυο των αιθουσών προβολής των παραστάσεων εντάσσονται επίσης το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής (παρών στην εκδήλωση ήταν ο γενικός διευθυντής κ. Στάθης Κεφαλίδης), το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ο Δημοτικός Κινηματογράφος Καβάλας Oscar, το Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου (παρών ήταν ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Λογοθέτης) καθώς και το κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ στη Βέροια.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η σεζόν των ζωντανών μεταδόσεων εγκαινιάζεται στις 15/10 (στις 19.55) με την όπερα του Ντονιτσέτι «Αννα Μπολένα» στην οποία πρωταγωνιστεί η σούπερ σταρ ρωσίδα υψίφωνος Αννα Νετρέμπκο. Θα ακολουθήσει ο "Ντον Τζιοβάννι" του Μότσαρτ στις 29/10, ο "Ζίγκφριντ" του Βάγκνερ στις 10 Νοεμβρίου, η «Satyagraha» του Φίλιπ Γκλας στις 19/11, η "Ροντελίντα" του Χέντελ στις 3/12, "Φάουστ" του Γκουνό στις 10/12, το "Μαγεμένο Νησί" στις 21/1, το "Λυκόφως των Θεών" στις 11/2, ο "Ερνάνης" του Βέρντι στις 22/3, η "Μανόν" του Μασνέ στις 10 Απριλίου και η "Τραβιάτα" του Βέρντι στις 20/4.

No comments: