Saturday, October 15, 2011

Η Ρούλα Πατεράκη στον «Κόκκινο βράχο»...






Με μότο τον πασίγνωστο στίχο του Ιωάννη Πολέμη «Τι είναι η πατρίδα μας» και εμφανή στόχο την επιστροφή στις ρίζες της θεατρικής μας παράδοσης, μέσα από μια σειρά επαναναγνώσεών της, ξεκινά η νέα σεζόν για το Εθνικό Θέατρο, η πρώτη μιας διετίας θεατρικού αναστοχασμού πάνω στην ελληνική πραγματικότητα...
Και την αυλαία αυτής της διετίας καλείται να σηκώσει η Ρούλα Πατεράκη, που σκηνοθετεί, για πρώτη φορά στο Εθνικό, τον Κόκκινο βράχο του Γρηγόριου Ξενόπουλου, που θα παρουσιάζεται από σήμερα στη Νέα Σκηνή.
Έργο των αρχών του αιώνα, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ο Κόκκινος βράχος στάθηκε η βάση για θεατρικό έργο Φωτεινή Σάντρη, που ο Ξενόπουλος συνέθεσε το 1908, για χάρη της Κυβέλης. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 11 Αυγούστου του 1908 από τον θίασό της στο θέατρο «Πανελλήνιον» και γνώρισε τεράστια επιτυχία, ενώ μέχρι και τις μέρες μας παραμένει ένα από τα πιο γνωστά έργα του συγγραφέα.

Η υπόθεσή του διαδραματίζεται στην ύπαιθρο της Ζακύνθου, όπου φθάνει εξ Αθηνών ο γοητευτικός σαραντάρης Άγγελος Μαρίνης για να επισκεφτεί το σπίτι της θείας του, όπου θα γοητευτεί από την ανέμελη και ξέγνοιαστη ζωή των νεαρών εξαδέλφων του, Μίμη και η Φωτεινής. Ο πόθος που φουντώνει μέσα του για την όμορφη εξαδέλφη θα προσκρούσει στο ταμπού της συγγένειας και θα απορριφθεί, όταν όμως εκείνη, αργότερα, θελήσει να ενδώσει στη φωνή της καρδιάς της, θα είναι πλέον αργά...
Η Ρούλα Πατεράκη ξαναδιαβάζει σήμερα τη νουβέλα αυτή του Ξενόπουλου, παράλληλα με το θεατρικό έργο αλλά και την αυτοβιογραφία του συγγραφέα, καταθέτοντας τη δική της εκδοχή αυτής της προκλητικής, για τα δεδομένα της εποχής της, και συνάμα συναρπαστικής ερωτικής ιστορίας. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Θανάσης Ευθυμιάδης, Γιούλικα Σκαφιδά, Θέμις Μπαζάκα, Θέμης Πάνου, Ιωάννα Παππά, Κοσμάς Φοντούκης, Δημήτρης Μοθωναίος, Αμαλία Τσεκούρα, Αργύρης Πανταζάρας. Τα σκηνικά επιμελείται η Εύα Νάθενα και τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης, ενώ η μουσική είναι του Νίκου Πλάτανου, που παίζει πιάνο επί σκηνής.

* Παράλληλα, από σήμερα έως το τέλος του μήνα το βιβλιοπωλείο του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει μπαζάρ, προσφέροντας προγράμματα θεατρικών παραστάσεων και γνωστούς τίτλους θεατρικών έργων, λευκώματα και μελέτες σε περιορισμένα αντίτυπα και ελκυστικές τιμές (λειτουργεί τις ώρες των παραστάσεων).

No comments: