Wednesday, October 12, 2011

ΚΑΡΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ: Τυχερή που ζω τη μαγεία του θεάτρου

Τιμήθηκε για δεύτερη φορά με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Εργου και δηλώνει: "Το γράψιμο είναι τρόπος ζωής και αντίληψης του κόσμου"


Το έργο της Καρίνας Ιωαννίδου «Τζοκόντα vs Ντα Βίντσι» είναι μια ιστορία πάθους, μίσους και απιστίας
Το έργο της Καρίνας Ιωαννίδου «Τζοκόντα vs Ντα Βίντσι» είναι μια ιστορία πάθους, μίσους και απιστίας
Γέννημα-θρέμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά και άνθρωπος του θεάτρου, αφού εργάζεται από το 1987 στις δημόσιες σχέσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, είναι η Καρίνα Ιωαννίδου, που απέσπασε -για δεύτερη φορά- το πρώτο Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Εργου, του υπουργείου Πολιτισμού, για το έργο της "Τζοκόντα vs Ντα Βίντσι".
Είναι η δεύτερη φορά που η Κ. Ιωαννίδου παίρνει το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου, είχε προηγηθεί η βράβευσή της το 1987 για το "Σκίσε τη γάτα", ενώ και το πρώτο της θεατρικό "Η περιπέτεια της σφραγίδας" τιμήθηκε με το πανελλήνιο βραβείο στον 11ο Θεατρικό Διαγωνισμό Ιθάκης το 1985 και την ίδια χρονιά για το ίδιο έργο πήρε το Βραβείο Κρατικής Ραδιοφωνίας "Ιάκωβος Καμπανέλλης". "Δεν θέλω να περάσω κάποιο μήνυμα. Δεν είναι αυτός ο στόχος μου. Αν πρέπει να πω κάτι, τότε θα έλεγα να μη σκεφτόμαστε τόσο πολύ, αλλά να νιώθουμε", λέει στο "Εθνος" η βραβευμένη θεατρική συγγραφέας -το βραβείο συνοδεύεται από 4.500 ευρώ- και προσθέτει: "Εμπνέομαι από την ίδια τη ζωή. Από πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας και τα οποία συνήθως παραβλέπουμε, είτε γιατί είναι πολύ επώδυνα είτε γιατί δεν μπορούμε να κουμαντάρουμε".
Η Κ. Ιωαννίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν εγκατέλειψε ποτέ, παρά μόνο για να σπουδάσει συγγραφή θεατρικών έργων στην Αγγλία. Μέχρι σήμερα έχει γράψει 7 θεατρικά έργα για ενήλικες και 5 για παιδιά, ενώ έχει κάνει πολλές διασκευές κλασικών έργων για το θέατρο.
Από το 1996 έχει ταυτιστεί με το Θέατρο 25ης Μαρτίου, που ίδρυσε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και σύζυγός της, Γρηγόρης Μήττας, και τη μετεξέλιξή του στο Θέατρο Φλέμινγκ.
Εργα της έχουν παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ, από το Κρατικό Ραδιόφωνο στο πλαίσιο της εκπομπής "Θεατρικές Βραδιές", το θέατρο Λεμεσού Κύπρου, από τα Δημοτικά Θέατρα Σταυρούπολης και Καλαμαριάς. Το τελευταίο της έργο "Τζοκόντα vs Ντα Βίντσι" είναι μια ιστορία πάθους, μίσους, απιστίας. Μια ιστορία δύο γυναικών, οι οποίες έρχονται σε αντιπαράθεση με αφορμή τη σχέση τους με τον ίδιο άντρα. Ενα ερωτικό τρίγωνο, όπου τρεις ηθοποιοί συγκρούονται στη ζωή και στη σκηνή και η πραγματικότητά τους συγχέεται με τη μυθοπλασία του θεάτρου.
"Με τιμά ιδιαίτερα αυτή η διάκριση και χαίρομαι περισσότερο γιατί τιμά και όσους με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. ''Ζυμώθηκα'' με έργα, αγάπησα τους ηθοποιούς -τόσο που παντρεύτηκα έναν- και αισθάνομαι τυχερή που ζω τη μαγεία του θεάτρου", λέει η Κ. Ιωαννίδου, τονίζοντας πως για εκείνη "το γράψιμο είναι τρόπος ζωής, αντίληψης του κόσμου, παρατήρησης του εαυτού μου, αυτοσυνείδησης".
Οσο για τα αποτελέσματα τα βρήκε "ανέλπιστα", αφού καθυστέρησαν εδώ και πέντε μήνες και είχε πάψει πια να ενδιαφέρεται, ενώ ενημερώθηκε για τη βράβευσή της από? δημοσιογράφους.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 12/10/2011

No comments: