Tuesday, October 11, 2011

Σουρεαλισμός και παιχνίδι με τις λέξεις


«...ΣΟΥ 'ΠΑ... ΜΟΥ 'ΠΕΣ» ΣΤΟ BIOS BASEMENT

"Τι παράξενη γλώσσα! Δεν καταλαβαίνω τι λέει αλλά μια αντρική χαρά αντηχεί στα λόγια του!". Το έργο "…σου ΄πα… μου ΄πες" του σημαντικού Γάλλου δραματουργού Ζαν Ταρντιέ (απ΄ όπου και η παραπάνω φράση) παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η θεατρική ομάδα "Οριο", από μεθαύριο Πέμπτη, στο Bios Basement.

Μεθαύριο Πέμπτη κάνει πρεμιέρα το έργο του Ζαν Ταρντιέ στο  Bios Basement
Μεθαύριο Πέμπτη κάνει πρεμιέρα το έργο του Ζαν Ταρντιέ στο "Bios Basement"
"Τι παράξενη γλώσσα! Δεν καταλαβαίνω τι λέει αλλά μια αντρική χαρά αντηχεί στα λόγια του!". Το έργο "…σου ΄πα… μου ΄πες" του σημαντικού Γάλλου δραματουργού Ζαν Ταρντιέ (απ΄ όπου και η παραπάνω φράση) παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η θεατρική ομάδα "Οριο", από μεθαύριο Πέμπτη, στο Bios Basement. Ο Ταρντιέ στα κείμενά του ασχολήθηκε με την πράξη της γραφής και τα προβλήματα της γλώσσας, εκφράζοντας έτσι την επιθυμία του να αμφισβητήσει τις θεατρικές συμβάσεις και να εξερευνήσει τις δυνατότητες του θεάτρου, συμβάλλοντας στην ανανέωση και την εξέλιξή του.
Το "…σου ΄πα… μου ΄πες", σε σκηνοθεσία Δήμητρας Αράπογλου, είναι μια σύνθεση από θεατρικά κείμενα και ποιήματα που μας ξεναγούν στον έξυπνο κόσμο του δραματουργού με τέσσερις ηθοποιούς να μοιράζονται όλους τους ρόλους. Τα έξυπνα, ποιητικά και διαχρονικά κείμενα του Ταρντιέ είναι ένα αφιέρωμα στη γλώσσα, στις δυσκολίες των σχέσεων, στην αγάπη, στη ζωή και στον θάνατο.
Πρόσωπα, ήχοι, φωνές, μουσική και εικόνες μεταφέρουν στον θεατή το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι σουρεαλιστικοί διάλογοι, οι κλισέ εκφράσεις και το παιχνίδι με τις λέξεις υπογραμμίζουν την αδυναμία των λέξεων να λειτουργήσουν ως όχημα επικοινωνίας.

Τη μετάφραση υπογράφει ο Θαλής Σταθόπουλος, τη σκηνοθεσία η Δήμητρα Αράπογλου, τα σκηνικά-κοστούμια η Αναστασία Αρσένη και τη μουσική ο Μάριος Αριστόπουλος. Παίζουν: Στέφανος Κοσμίδης, Ινώ Μενεγάκη, Λεονάρδος Μπατής, Βιολέττα Γύρα. Οι παραστάσεις διαρκούν έως τις 13 Νοεμβρίου.
  • Αντιγόνη Καράλη,ΕΘΝΟΣ, 11/10/2011

Ενα μικρό δείγμα της γραφής του Ζαν Ταρντιέ: -Πολυαγαπημένη Κυρία του Μετρό. Σας ζήτησα να έρθετε γιατί σας αγαπώ./-Και εγώ σας αγαπώ! Γρήγορα! Ας κάνουμε ένα παιδί!/-Ναι αμέσως. Νάτο. Είναι ένα αγόρι.

No comments: