Wednesday, June 4, 2008

HELIX… ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΟΜΟΥ!

Η πρώτη και πιο οργανωμένη ομάδα θεάτρου δρόμου στην Ελλάδα είναι η «Helix». Αυτόν τον καιρό έχετε πολλές πιθανότητες να τους συναντήσετε καθώς περπατάτε, πίνετε τον καφέ σας ή κάνετε τα ψώνια σας στους δρόμους της πόλης σας. Το εντυπωσιακό τους θέαμα, που βασίζεται τόσο στο κείμενο όσο και στο εικαστικό στοιχείο, φιλοδοξεί να αποσπάσει για λίγο την προσοχή σας και να ανατρέψει στιγμιαία τους συνηθισμένους ρυθμούς της πόλης.


Βασισμένο σε πλανόδιους θεατρίνους και κλόουν μ' ένα ρευστό σενάριο και πολλούς αυτοσχεδιασμούς είναι το θέαμα δρόμου «Η τρέλα της ημέρας», που θα βρίσκεται την Παρασκευή στις Σέρρες.
Στο πλαίσιο του Global Beat Festival τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου, πάνω στα καινούργια τους σπάνια (υπάρχουν μόνο 200 ζευγάρια σε όλον τον κόσμο) «αεροδυναμικά» ξυλοπόδαρα, επισκέπτονται μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ο θίασος μετρά ήδη ιστορία δύο δεκαετιών και συμμετοχές σε φεστιβάλ της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού (Εδιμβούργου, Λευκορωσίας, Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου, Malta στην Πολωνία, Κωνσταντινούπολης, Ινδίας κ.λπ.).
Σκηνοθέτης της ομάδας είναι ο Νίκος Χατζηπαππάς. Η ομάδα γεννήθηκε το 1987, και, όπως λέει, «από τυχαίους λόγους και ως μια δοκιμή», καθώς δεν υπήρχε στην Ελλάδα καμία τέτοια παράδοση. Ξεκίνησε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα του θιάσου «Μαγικό θέατρο». «Τελικά το θέατρο του δρόμου είχε τόση επιτυχία, που μπορούσε να χρηματοδοτεί τη δραστηριότητά μας στον κλειστό χώρο. Ετσι συνεχίσαμε και σιγά σιγά έγινε συνήθεια».
Ποιες είναι όμως οι διαφορές της σκηνοθεσίας στον κλειστό χώρο με το θέατρο του δρόμου; «Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι πως ο χώρος είναι ρευστός, όχι αυστηρά οριοθετημένος. Πρέπει να τον στήσεις και να παλέψεις με το ίδιο το περιβάλλον, με τη διαρκή αλλαγή, να μπορείς να προσαρμόζεσαι», λέει ο Νίκος Χατζηπαππάς. «Ολα τα μέλη του θιάσου, εκτός από ηθοποιοί, είναι ταυτόχρονα ζογκλέρ και ακροβάτες. Οσοι ασχολούνται με το θέατρο του δρόμου πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση ώστε να μπορούν να ισορροπούν πάνω στα ξυλοπόδαρα και ανάλογα με την παράσταση να κάνουν μέχρι και εναέρια ακροβατικά νούμερα. Το θέαμα που προκύπτει δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πίσω του κρύβεται μια αυστηρά σκηνοθετημένη παράσταση. Βέβαια, ανάλογα με το έργο, ίσως υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερους ή μικρότερους αυτοσχεδιασμούς».
Για παράδειγμα, η «Τρέλα της ημέρας», που παρουσιάζουν αυτόν τον καιρό, είναι ένα θέαμα χωρίς λόγια που βασίζεται στους πλανόδιους θεατρίνους και κλόουν. Με αφετηρία ένα ρευστό σενάριο οι ηθοποιοί μπορούν να αυτοσχεδιάσουν και να εντάξουν τους θεατές σε σημεία της δράσης.Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν είναι «ελληνικό φαινόμενο», σχολιάζει ο σκηνοθέτης τής ομάδας. Δεν υπάρχει έμψυχο υλικό για τη στελέχωση και την εκπαίδευση ενός θεάτρου του δρόμου. «Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός σταθερού θιάσου». Γι' αυτό και στα σχέδια της ομάδας περιλαμβάνεται η λειτουργία ενός στούντιο, μιας σχολής θεάτρου δρόμου, «ενός χώρου προεργασίας και προετοιμασίας νέων ηθοποιών ώστε να αποκτήσει το θέατρο του δρόμου στην Ελλάδα μια παράδοση αλλά και να γίνει γνωστό στο κοινό».
Πέρα από τις αυτονόητες αναφορές και επιρροές από την κομέντια ντελ άρτε, αγαπημένο θέμα του θιάσου αποτελεί και η μυθολογία. Τα δύο σημαντικότερα έργα τους είναι ο «Προμηθέας», βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, του Ησιόδου, του Αισχύλου και του Ευριπίδη και ο «Αιών», βασισμένο στη «Θεογονία» και «Κοσμογονία» του Ησιόδου. Με αυτά τα θεάματα, η ομάδα συνεχίζει την πορεία της στο εξωτερικό. Ο «Αιών» θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Σόφια και ο «Προμηθέας» θα ταξιδέψει τον Οκτώβριο ώς την Κίνα για το Φεστιβάλ των Εθνών.
«Θέλουμε να συμμετέχουμε σε περισσότερα φεστιβάλ στο εξωτερικό. Η δυσκολία όμως είναι να βρεθεί η χρηματοδότηση», λέει ο Νίκος Χατζηπαππάς. Και προσθέτει: «Ο θίασος επιχορηγείται με λίγα χρήματα που δεν ανταποκρίνονται στις τεράστιες πλέον παραγωγές που πολλές φορές απαιτούν μεγάλες σκηνογραφικές εγκαταστάσεις. Φανταστείτε ότι τα σκηνικά του "Αιώνα" περιλαμβάνουν πισίνες, σιντριβάνια και εναέρια ακροβατικά».
*Τις επόμενες μέρες η ομάδα θα βρεθεί στις πόλεις Σέρρες (6-8/6), Θεσσαλονίκη (13-15/6), Βόλο (20-22/6) και Τρίπολη (27-29/6).[ΕΛΕΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/06/2008]

No comments: