Monday, June 2, 2008

«Οι χρονοφύλακες» του Νταν Κλάνσι

Φωτογραφία
«Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει» λέει η λαϊκή ρήση και οι δύο κρατούμενοι στο «Νησί» παρουσιάζοντας την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή θα τσακίσουν κόκαλα εξουσιαστών και βασανιστών, στέλνοντας παράλληλα παναθρώπινα μηνύματα
«Οι χρονοφύλακες» του Νταν Κλάνσι, τους οποίους θα παρουσιάσει (4 έως 8 Ιουνίου) το ισραηλινό Οcean of Sugar Εnsemble με φόντο ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, τονίζουν πωςμέσα από την αστείρευτη δίψα για ζωή που δίνει λάμψη στη ζοφερή καθημερινότητα δύο κρατουμένων και εκ διαμέτρου αντίθετων από πλευράς χαρακτήρων ανθρώπων- όταν η ζωή και η αξιοπρέπεια είναι πολυτέλειες, οι προκαταλήψεις παραμερίζουν ανοίγοντας δρόμο στη φιλία.
Η ανάγκη για επιβίωση θα φέρει κοντά τον Μπέντζαμιν, έναν συντηρητικό μεσόκοπο Εβραίο ωρολογοποιό και τον Χανς, έναν αισιόδοξο νε αρό Γερμανό ομοφυλόφιλο, ανεπάγγελτο και ανεπρόκοπο. Μπορεί να τους χωρίζουν πολλά. Η απόσταση μεταξύ τους όμως εξαλείφεται από τη λατρεία που έχουν αμφότεροι για την όπερα. Και με αφορμή επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού, παρουσιάζουν στο στρατόπεδο την όπερα «Δον Κάρλος» του Βέρντι- συγκεκαλυμμένη ωδή στην ελευθερία.
Στην κόντρα στηρίζεται επίσης και το- με πολιτικά μηνύματα- «Νησί» του Άθολ Φάγκαρντ (από τα σπουδαιότερα έργα της αφρικανικής ηπείρου κατά του απαρτχάιντ) που θα παρουσιάσει (11-15 Ιουνίου) ο νοτιοαφρικανικός θεατρικός οργανισμός Τhe Μarket. Ο Γουίνστον και ο Τζον, γηγενείς, είναι κρατούμενοι σε νησί- φυλακή, τόπο εξορίας πολιτικών κρατουμένων- αγωνιστών κατά του απαρτχάιντ.
Όταν ο νέος διευθυντής των φυλακών αναθέτει στους κρατουμένους να ανεβάσουν θεατρικό έργο, στο πλαίσιο προγράμματος «επανένταξής» τους, οι δύο φίλοι θα προτείνουν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που τα λόγια της θα ηχήσουν σαν χαστούκι για τον διευθυντή των φυλακών και τους καλεσμένων τους. [Χ.Ν.Ι., ΤΑ ΝΕΑ, 2/6/2008]

No comments: