Wednesday, June 4, 2008

ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ



Φωτογραφία
Αριστερά: οι Μabou Μines DollΗouse βασίστηκαν στο υλικό από τη «Νόρα» ή «Το Κουκλόσπιτο» του Ιψεν για την παράστασή τους με σχεδόν νάνους άνδρες και θεόρατες γυναίκες (21-24 Ιουλίου, Πειραιώς 260, Χώρος Δ). Δεξιά: «Λυσσασμένη Γάτα» του Τενεσί Γουίλιαμς από τον Τόμας Οστερμάιερ και τη Σαουμπύνε αμ Λένινερ Πλατς (30 Ιουνίου, 1-2 Ιουλίου, Πειραιώς 260, Χώρος Δ)

Δέκα ξένοι σκηνοθέτες με ένδεκα παραστάσεις, είτε με τις δικές τους ομάδες είτε σε συνεργασία με έλληνες ηθοποιούς, είναι ο εφετινός (εισαγόμενος) θεατρικός απολογισμός του Φεστιβάλ Αθηνών. Παλιοί γνώριμοι και νέοι επισκέπτες, Ευρωπαίοι στην πλειονότητά τους, δίνουν ραντεβού με το ελληνικό κοινό από τα μέσα Ιουνίου ως τα μέσα Αυγούστου. Για δύο μήνες δεκάδες ξένοι καλλιτέχνες θα κινούνται ανάμεσά μας στήνοντας τις παραγωγές τους στην Επίδαυρο (μικρή και μεγάλη), στο Σχολείον και στους χώρους της Πειραιώς 260. Και αν κάποτε η έλευσή τους στη χώρα μας έμοιαζε απίθανη, σήμερα είναι όχι μόνο δεδομένη αλλά και πλούσια.
Από τις ένδεκα παραγωγές, η μία επανέρχεται από πέρυσι: Είναι οι «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ από το Εθνικό Θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας σε σκηνοθεσία της Ντέμπορα Γουόρνερ, με τη Φιόνα Σο στον ρόλο της Γουίνι (4-5 Ιουλίου, Επίδαυρος)... [ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 4/6/2008]

No comments: