Thursday, June 5, 2008

ΚΑΣ: «ΟΧΙ» ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

Το ΚΑΣ δεν θέλει να ενταχθούν τα αρχαία της σκηνής του θεάτρου στο σκηνικό

Το ΚΑΣ λέει και κάπου-κάπου ένα "όχι" προφανώς για να θολώσει τα νερά και για να μην εκτεθεί στα μάτια μας με τις αντεθνικές αποφάσεις του. Λοιπόν, «όχι» στο Εθνικό Θέατρο, που ζήτησε να αφαιρεθεί το προστατευτικό κάλυμμα της σκηνής του θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου για τις ανάγκες της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος και Οιδίπους επί Κολωνώ», απάντησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με την πρόταση, τα αρχαία τα οποία έχουν καλυφθεί για την προστασία τους θα εντάσσονταν στην παράσταση ως σκηνικό της. Κατά τη συζήτηση όμως που έγινε στο ΚΑΣ διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο αίτημα, δεδομένου ότι τα αρχαία διατρέχουν κινδύνους όχι τόσο κατά τη διάρκεια των παραστάσεων όσο κατά την αποξήλωση των σκηνικών από τα συνεργεία, κάτι που συνήθως γίνεται τη νύχτα και πολύ βιαστικά. Ως αρνητικό παράδειγμα μάλιστα αναφέρθηκε η περυσινή περίπτωση παράστασης του Λευτέρη Βογιατζή. Επιπλέον ισχύουν για την Επίδαυρο όλοι οι γνωστοί και από το Ηρώδειο περιορισμοί.
Οσον αφορά εξάλλου τη χρήση του ρωμαϊκού Ωδείου της Πάτρας για τη διοργάνωση φεστιβάλ, τα μέλη του συμβουλίου ζήτησαν τον περιορισμό των εκδηλώσεων σε 25 για λόγους καταπόνησης του μνημείου. Κάτι που θα ισχύσει από του χρόνου, αν βεβαίως οι αρμόδιοι υπακούσουν στις αποφάσεις.

No comments: