Saturday, April 5, 2008

ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟ...



Γρηγοριάδης Κώστας

«Τι 'χες Γιάννη; Τι 'χα πάντα».
Αυτή η λαϊκή ρήση ταιριάζει απόλυτα στη σχέση ΥΠΠΟ και επιχορηγούμενων θιάσων. Πολλά «κεράσια» μοίρασε άλλη μια φορά στα λόγια ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης πριν λίγο καιρό όταν συναντήθηκε με εκπροσώπους των «ιστορικών» θιάσων, όπως τους χαρακτήρισε (σ.σ. για να τους διχάσει μάλλον, παρά να τους κολακέψει... δεν είναι κατάλληλη ώρα και για άλλες συγκρούσεις). Οι υπεύθυνοι των επιχορηγούμενων θιάσων, οι περισσότεροι τουλάχιστον από αυτούς, κρατούσαν «μικρό καλάθι», ενώ κάποιοι άλλοι θέλησαν να πιστέψουν τα όσα τους υποσχέθηκε ο υπουργός. Ο χρόνος δεν άργησε να δικαιώσει αυτούς που κρατούσαν μικρό καλάθι και να διαψεύσει τους αισιόδοξους. Σε πρόσφατη μάλιστα ημερίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για το θεσμό των επιχορηγήσεων ελευθέρου θεάτρου, όσοι παραβρέθηκαν εξέφρασαν αγωνία, θυμό και καχυποψία καθώς χρόνια τώρα σαν τους φτωχούς συγγενείς «ζητιανεύουν» θεσμοθετημένα δικαιώματά τους. Εμπαίζονται και ταλαιπωρούνται!

Ο υπουργός είχε δηλώσει τότε ότι «σκόπιμα καθυστέρησε» να συναντηθεί με τους επιχορηγούμενους θιάσους «προκειμένου να διαμορφώσει μια στρατηγική για το θέμα των επιχορηγήσεων, μια συγκεκριμένη πολιτική για το θέατρο», ως «μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τον πολιτισμό, την οποία επεξεργαζόμαστε».

Χρόνια τώρα τα ίδια ακούμε, με τις ίδιες ή διαφορετικές φράσεις από τους εκάστοτε υπουργούς. Το μόνο που έχει αλλάξει, «δωράκι» του πρώην Γ. Βουλγαράκη είναι η μετάθεση ευθυνών και ενεργειών του ΥΠΠΟ στα θέματα των επιχορηγήσεων, στο Εθνικό Κέντρο Θεάτρου - Χορού (ΕΚΕΘΕΧ), για το οποίο βέβαια δεν έχουν μορφοποιηθεί ακόμη οι λεπτομέρειες... [Σοφία Αδαμίδου, Ριζοσπάστης, 6/4/2008]

No comments: