Wednesday, April 2, 2008

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΟΠΕΡΑ «ΛΑ ΤΡΑΒΙΑΤΑ»

Στη σκηνή ενός παλαιού κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης μεταφέρεται η «Παραστρατημένη» ("Λα Τραβιάτα") του Τζιουζέπε Βέρντι - η πλέον αγαπημένη όπερα των λυρικών σκηνών του κόσμου.

http://www.ipl.org/div/mushist/images/verdi.gif

Η τέταρτη για φέτος παραγωγή της «άστεγης» από την ίδρυση της το 1997 μέχρι σήμερα Οπερας Θεσσαλονίκης ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία της Ισπανίδας Μαρίας - Ελενα Μεξία, κοστούμια του Ιταλού Στιβ Αλμερίγκι, μουσική διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που συμπράττει στην παραγωγή, του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού με τη σύμπραξη του Θεσσαλονικιού Σίμου Ιωαννίδη, που κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα μετά από καριέρα 17 ετών στη Γερμανία.

Το ρόλο της Τραβιάτας (Βιολέτα) ερμηνεύει η υψίφωνος Φιορέλα Μπουράτο (έχει ερμηνεύσει την Τραβιάτα περισσότερες από 150 φορές σε ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα από το 1995 που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη Μαδρίτη μέχρι σήμερα) κι αυτόν του εραστή της Αλφρέντο ο λατινοαμερικάνος τενόρος Κάρλος Σίλβα.
Γραμμένη στα 1853 (σε λιμπρέτο του Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε - βασισμένο στο θεατρικό έργο του Αλέξανδρου Δουμά που είχε γραφεί πέντε χρόνια πριν) η «Τραβιάτα» παρά την παταγώδη αποτυχία του πρώτου ανεβάσματος της (στις 6 Μαρτίου του 1853 στη Βενετία) έμελλε να αποτελέσει ένα από τα αγαπημένα οπερετικά θέματα στις λυρικές σκηνές όλου του κόσμου.

Το Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Μακάρι να είχε και η όπερα το δικό της σπίτι στη Θεσσαλονίκη!

Η όπερα - ελλείψει χώρου στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας όπου τυπικά στεγάζεται- θα ανέβει στη σκηνή του γειτονικού κινηματοθεάτρου «Αριστοτέλειον» που μετατράπηκε πρόχειρα (μετά τις αναγκαίες και δυνατές διαμορφώσεις) σε αίθουσα όπερας, σε πέντε παραστάσεις και στον ιδανικό «Χώρο Τεχνών Βέροιας» για μία παράσταση.

Υπό εκκρεμότητα βρίσκεται - όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Εφορείας (του αντίστοιχου Διοικητικού Συμβουλίου) και η καλλιτεχνική διευθύντρια της Οπερας Θεσσαλονίκης κ. Λίζα Ξανθοπούλου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου- η σύνταξη του νομοσχεδίου για την νομική «επανίδρυση» της όπερας Θεσσαλονίκης (που προβλέπεται να μετονομασθεί σε Οπερα Βόρειας Ελλάδας» ή «Οπερα Μακεδονίας-Θράκης» και να ορίζεται σαφώς ο χώρος στέγασης και η ακριβής οικονομικής της επιχορήγηση).

Η σκηνοθετική «ματιά» της νεαρής Ισπανίδας σκηνοθέτιδας μεταφέρει εικαστικά τη δράση του έργου στο Παρίσι της δεκαετίας του ΄50 υπό τη μορφή κινηματογραφικών πλάνων του ιταλικού νεορεαλισμού. Η «Τραβιάτα» της Οπερας Θεσσαλονίκης δίνει πρεμιέρα το ερχόμενο Σάββατο 5 Απριλίου στις 20.30 στον κινηματογράφο «Αριστοτέλειον» όπου θα δοθούν παραστάσεις και στις 6,9, 11 και 13 Απριλίου ενώ στις 16 Απριλίου η παράσταση θα μεταφερθεί για μια βραδιά στο «χώρο Τεχνών» της Βέροιας. Τα εισιτήρια κοστίζουν 45, 40, 30 και 20 ευρώ (φοιτητικό).

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: