Tuesday, April 1, 2008

Αποκόμματα... και σχόλια [2/4/2008]

Στάσεις εργασίας στο ΚΘΒΕ. Η άρνηση του ΚΘΒΕ να ανανεώσει τις συμβάσεις δύο συνδικαλιστών ηθοποιών - μελών της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής του ΣΕΗ, προκαλεί τη μήνιν του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, που σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «ωμή παρέμβαση της διοίκησης του θεάτρου στη συνδικαλιστική έκφραση του Σωματείου μας, αφού η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή αποτελεί όργανο του ΣΕΗ στο ΚΘΒΕ. Το ΔΣ του ΣΕΗ καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της διοίκησης του ΚΘΒΕ και του καλλιτεχνικού διευθυντή, Νικήτα Τσακίρογλου και την απροκάλυπτη παρέμβασή τους στη σύνθεση της νεοεκλεγείσας Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής του σωματείου». Με αίτημα την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των δύο ηθοποιών το ΔΣ του ΣΕΗ εξαγγέλλει αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, αρχικά με στάσεις εργασίας.
Τα βραβεία Χορν - Μερκούρη. Τη Δευτέρα το βράδυ στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του 8ου βραβείου «Δημήτρης Χορν» για νέο ηθοποιό, το οποίο θεσμοθέτησε πριν πεθάνει ο Γιάννης Χορν και του 2ου βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» για νέα ηθοποιό, που θεσμοθέτησε το ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη». Την εκδήλωση προλόγισε ο Σταμάτης Φασουλής (στον οποίο ο Γ. Χορν ανέθεσε την υλοποίηση του θεσμού). Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής των δύο επαμειβόμενων βραβείων, Κώστας Γεωργουσόπουλος, η Εμμανουέλα Παυλίδου (Ιδρυμα «Μερκούρη»), ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και ο ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης. Το οπτικό - μουσικό - ακουστικό μέρος της τελετής οργάνωσαν και παρουσίασαν οι, παλιότερα βραβευμένοι με το «Δημήτρης Χορν», Αργύρης Ξάφης και Κώστας Γάκης. Το φετινό βραβείο «Δημήτρης Χορν» (ο χρυσός σταυρός του ηθοποιού) απονεμήθηκε, από τον βραβευμένο πέρσι Γιάννο Περλέγκα, στον Νίκο Αλευρά (για την ερμηνεία του στους «Ηρωες») και το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» (χρυσή καρφίτσα της Μελίνας), από τη βραβευμένη πέρσι Εύη Σαουλίδου, στην Στεφανία Γουλιώτη (για την ερμηνεία της στην «Ηλέκτρα»). Η ευφρόσυνη βραδιά, δυστυχώς, έκλεισε πικρά. Με την ανακοίνωση για το θάνατο του Ζυλ Ντασσέν, ακριβώς τη στιγμή της λήξης της εκδήλωσης.
Η ομάδα «Ούγκα Κλάρα»
οργανώνει συνάντηση νέων ελληνικών θεατρικών σχημάτων (1-18/4) στη Θεσσαλονίκη (χώρος Τέχνης, Καθολικών 4). Της συνάντησης προηγούνται οι παραστάσεις (27-30/3) της «Ούγκα Κλάρα», «Σκυλιά στο πάρκο». Συμμετέχουν οι ομάδες: 1-2/4 «Ωκύπους» - «UBU» του Ζαρρύ. 4-5/4 «Από δω και πέρα μόνο happy end» - «Οταν είδα το 100% τέλειο κορίτσι για μένα». 11-12/4 «Πλάνη» - «Στοίχημα» του Τσέχοφ. 14-15/4 «Levantes Dance Theatre» - «Gin & Satsumas» της Ελένης Εδιπίδη. 17-18/4 «Ούγκα Κλάρα» - «Σκυλιά στο πάρκο».

No comments: