Monday, March 31, 2008

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η 9Η ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Η 9η Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου, με καλλιτεχνική υπεύθυνη την Ελένη Βαροπούλου (αριστερά στη φωτογραφία), θα πραγματοποιηθεί φέτος το καλοκαίρι στη Λευκωσία της Κύπρου. Θέμα των εργασιών της Ακαδημίας είναι οι «Αναχρονισμοί». Βασικός φορέας συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος στη Λευκωσία θα είναι ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επιλογή της Λευκωσίας έγινε με στόχο να αναδειχθούν οι θεατρικοί, εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Η έναρξη της Ακαδημίας θα γίνει την Κυριακή 29 Ιουνίου και οι δράσεις θα ολοκληρωθούν στις 11 Ιουλίου 2008.

Το θέμα «Αναχρονισμοί» αναφέρεται στην ενδιαφέρουσα ιδέα της συνάντησης και συνύπαρξης πολλών εποχών στις καλλιτεχνικές πρακτικές, στη λογοτεχνία και τη θεωρία. Ο θεατής του θεάτρου έχει με τους αναχρονισμούς τη δυνατότητα να εργάζεται συνειρμικά προς πάρα πολλές κατευθύνσεις ενώ οι καλλιτέχνες βρίσκουν σήμερα στους αναχρονισμούς σημαντικές πηγές έμπνευσης. Αντικειμενικά το θέατρο στις διάφορες φάσεις του σημαδεύτηκε από την πολύπλοκη και παραγωγική σχέση του με τους αναχρονισμούς. Στις μέρες μας με την ιλιγγιώδη αλλαγή χρόνων και τόπων, ιδιαίτερα με τα μέσα της ψηφιακής τεχνολογίας όλες οι τέχνες αλλά και η φιλοσοφία, η ιστορία, η πολιτική δοκιμάζουν όχι μονάχα την προβολή του παρελθόντος στο παρόν αλλά και την προβολή του μέλλοντος στο παρόν ή του παρόντος στο παρελθόν.

Σε διάφορους ιστορικούς χώρους μέσα στην πόλη της Λευκωσίας τα εργαστήρια της Ένατης Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου θα επικεντρωθούν γύρω από κείμενα του Χάινερ Μίλερ και του Πιερ Πάολο Παζολίνι, γύρω από την έννοια του Glamour και γύρω από τα πολιτικά συνθήματα, κυρίως με σλόγκαν από τον Μάη του 1968 και την άνοιξη της Πράγας.

Πληροφορίες: Τμήμα Προβολής και Επικοινωνίας, τηλ. 210 5288164-5

No comments: