Thursday, November 17, 2011

Μονομαχία με Βρικόλακες και τη Σπασμένη κούκλα


ΣΤΟ «ΔΙΑΧΡΟΝΟ»

"Μετά τον περσινό καλοτάξιδο Γλάρο η ευθύνη για μια εφάμιλλη συνέχεια είναι μεγάλη", λέει η Μαίρη Βιδάλη, που παρουσιάζει τρεις παραστάσεις

Τα φαντάσματα του παρελθόντος, καταστρέφουν τη ζωή της νέας γενιάς στους «Βρικόλακες» του Ιψεν
Τα φαντάσματα του παρελθόντος, καταστρέφουν τη ζωή της νέας γενιάς στους «Βρικόλακες» του Ιψεν
"Βρικόλακες", "Σπασμένη κούκλα" και "Μονομαχία γυναικών": Τριπλή παρουσία για το "Διάχρονο" της Μαίρης Βιδάλη, που συνεχίζει στο Εργαστήρι του τις μελέτες και δημιουργίες του, και παρουσιάζει τρεις διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο. "Μετά από τον περσινό καλοτάξιδο, χάρη στο κοινό, ΄΄Γλάρο΄΄ μας, η ευθύνη για μια εφάμιλλη συνέχεια είναι μεγάλη. Οι δάσκαλοι που επιλέγουν το υλικό και παρουσιάζουν το αποτέλεσμα των σεμιναρίων είναι οι εγγυήσεις μας", σημειώνει η Μαίρη Βιδάλη.

Συγκεκριμένα ο χώρος ξεκίνησε τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του με τη "Σπουδή 2 Ιψεν", τους "Βρικόλακες", το κορυφαίο έργο του συγγραφέα σ' ένα ακαδημαϊκό ανέβασμα, σε μετάφραση-διδασκαλία Τάσου Λέρτα. Οι "Βρικόλακες" δεν είναι μονάχα έργο βαθύτατα ανθρώπινο, αλλά, όπως έχουν υποστηρίξει πολλοί, είναι το αριστούργημα του παγκόσμιου κοινωνικού θεάτρου. Εδώ τα φαντάσματα του παρελθόντος καταστρέφουν τη ζωή της νέας γενιάς. Η ουσία του έργου κινείται μέσα σε καθαρά πνευματική ατμόσφαιρα. Με τους Π. Ευαγγελόπουλο, Ν. Παγώνη και τους Β. Κολάση, Π. Νικολαΐδη, Αλ. Αποστολίδου. Τα σκηνικά φιλοτέχνησε ο Χάρης Σεπεντζής και τα κοστούμια η Μαριλένα Μέλη.
Η μελέτη πάνω σε σύγχρονο ελληνικό άπαικτο έργο συνεχίζεται και φέτος στο "Διάχρονο" με τη "Σπασμένη κούκλα" του Γιάννη Παπάζογλου. Πρόκειται για ένα αλληγορικό θρίλερ με κινηματογραφική δομή. Προσπαθεί να ψηλαφίσει τις πληγές στο σώμα μιας κοινωνίας που ψυχορραγεί. Οι τραυματικές σχέσεις γονιών και παιδιών. Η βαρβαρότητα στην αντιμετώπιση του άλλου. Η απώλεια της αθωότητας. Η ερημιά. Το έργο θέτει ερωτήματα. Και ο θεατής καλείται να δώσει τις απαντήσεις. Σε διδασκαλία Γιώργου Γιαννακόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Ρούλας Αλευρά, μουσική επιμέλεια Βασίλη Γιαννακόπουλου και φωτισμούς Γιώργου Δανεσή. Παίζουν: Αρ. Κωνσταντινίδη, Γ. Γιαννακόπουλος, Γ. Κωτσάκης, Ηλ. Κομνηνίδου και Φ. Κρεστενίδη.
Η κωμωδία των Σκριμπ?Λεγκουβέ "Μονομαχία Γυναικών" σε μετάφραση?σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αδαμόπουλου είναι η τρίτη παράσταση του θεάτρου. Η επιλογή της συγκεκριμένης κωμωδίας δεν είναι τυχαία. Πάνω στην τεχνική του Ευγένιου Σκριμπ στηρίχτηκαν μεγάλοι δραματουργοί του 19ου αιώνα, όπως ο Ιψεν. Χαρακτηριστικά, μαρτυρεί ο Αγγελος Τερζάκης "απ' αυτόν ξεκινά η δομή του νεώτερου θεατρικού έργου με την ορθόδοξη δραματική της πορεία, την αρχιτεκτονική της, την εσωτερική της οικονομία, τα ευρήματα που δένουν, κορυφώνουν και λύνουν ένα μύθο". Η μετάφραση-διδασκαλία είναι του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, τα σκηνικά-κο-στούμια της Ρούλας Αλευρά και οι φωτισμοί του Γιώργου Δανεσή. Παίζουν: Μ. Βιδάλη, Π. Ευαγγελόπουλος, Γ. Τσιώμου, Β. Χατζή, Π. Πέτρου, Β. Κολάσης.
Η «Σπασμένη κούκλα» του Γιάννη Παπάζογλου προσπαθεί  να  ψηλαφίσει  τις  πληγές  στο  σώμα  μιας  κοινωνίας  που  ψυχορραγεί
Η «Σπασμένη κούκλα» του Γιάννη Παπάζογλου προσπαθεί να ψηλαφίσει τις πληγές στο σώμα μιας κοινωνίας που ψυχορραγεί
Τη "Μονομαχία Γυναικών" θα διαδεχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου το δεύτερο μέρος της "Σπουδής Ιψεν", "Η Κυρά της Θάλασσας" δοσμένη με μια σύγχρονη?ποιητική προσέγγιση από τον Γιώργο Βούρο. Στον ομώνυμο ρόλο η Μαίρη Βιδάλη. Η ηρωίδα του Ιψεν, εγκλωβισμένη σε έναν συμβατικό γάμο, αναζητά διέξοδο. Μοναδική ανακούφιση στο δράμα της αποτελεί η θάλασσα και η ξαφνική εμφάνιση ενός άνδρα από το παρελθόν. Οι θεατές παρακολουθούν την εξέλιξη μπροστά από ένα ρεαλιστικό υδάτινο τείχος. Παίζουν επίσης: Β. Κολάσης, Π. Ευαγγελόπουλος, Γ. Τραμπίδης, Γ. Γεωργίου, Μ. Μαλλούχου, Χρ. Μαραθιάς, Ελ. Γιαλαμά.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 16/11/2011

No comments: