Thursday, November 17, 2011

Η «Προδοσία» του Πίντερ ιχνηλατεί τον έρωτα

ΘΕΑΤΡΟ «ΣΗΜΕΙΟ»
Αγάπη, έρωτας και απιστία. Αυτά είναι τα μοτίβα της "Προδοσίας", ενός από τα σημαντικότερα έργα του Χάρολντ Πίντερ, που παρουσιάζει ο Νίκος Διαμαντής στο θέατρο "Σημείο" από τα τέλη Νοεμβρίου.
Η «Προδοσία» του Πίντερ ιχνηλατεί τον έρωτα
Αγάπη, έρωτας και απιστία. Αυτά είναι τα μοτίβα της "Προδοσίας", ενός από τα σημαντικότερα έργα του Χάρολντ Πίντερ, που παρουσιάζει ο Νίκος Διαμαντής στο θέατρο "Σημείο" από τα τέλη Νοεμβρίου. "Αν γνώριζες ότι μία κίνησή σου θα ήταν μοιραία για τη ζωή σου, θα εξακολουθούσες να θέλεις να την κάνεις;" είναι το βασικό ερώτημα που θέτει ο συγγραφέας μέσα από το κείμενο. Το έργο του Πίντερ ιχνηλατεί τον έρωτα. Η "Προδοσία" (1978) είναι μια ιστορία που εξελίσσεται κρυφά, παράνομα και παράλληλα με την καθημερινότητα των ηρώων. Το έργο περιγράφει τη σχέση τριών ανθρώπων, της Εμα, του Τζέρι και του Ρόμπερτ, στη διάρκεια επτά ετών.

Σε ένα μπαρ
Ξεκινάει με τα πρόσωπα αιωρούμενα, πίνοντας σ' ένα μπαρ, γεμάτα αμφιβολίες και τελειώνει επτά χρόνια νωρίτερα, σ' ένα δωμάτιο, γεμάτα πάθος, έτοιμα να παραδοθούν στον έρωτα. Η "Προδοσία" αναρωτιέται τι δεν λένε οι άνθρωποι, τι δεν μπορούν να πουν και τι επιλέγουν να πουν ο ένας στον άλλο. Μια "προδοσία" σε πολλά διαφορετικά επίπεδα εξελίσσεται επί σκηνής, που αφήνει το κοινό να δει μέσα από μικρά ψέματα το σύνολο της απιστίας. Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου με τους Ιωάννα Μακρή (Εμα), Γεράσιμο Δεστούνη (Ρόμπερτ), Αυγουστίνο Ρεμούνδο (Τζέρι).

No comments: