Saturday, November 19, 2011

Ο Στάλιν στο Μέγαρο

Την παράσταση «Οι συνεργάτες» του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, με θέμα της μία επινοημένη συνάντηση ανάμεσα στον Ιωσήφ Στάλιν και τον Ρώσο συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε απευθείας μετάδοση-προβολή από το βρετανικό Εθνικό Θέατρο την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η μετάδοση θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ., στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη».
Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ο σεναριογράφος του κινηματογραφικού «Trainspotting» Τζον Χοντζ, σε σκηνοθεσία του διευθυντή τού Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας Νίκολας Χάιτνερ, με τις συγκλονιστικές ερμηνείες δύο κορυφαίων Βρετανών ηθοποιών: του Σάιμον Ράσελ Μπιλ στο ρόλο του Στάλιν και του Αλεξ Τζένινγκς στο ρόλο του Μπουλγκάκοφ.
Το έργο διαδραματίζεται στη Μόσχα του 1938. Ο Ιωσήφ Στάλιν βρίσκεται στην εξουσία. Οσοι του στέκονται εμπόδιο περνάνε από συνοπτικές δίκες και εξαφανίζονται ή εξορίζονται. Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ ζει ανάμεσα σε διαφωνούντες και κάθε του κίνηση καταγράφεται από την αστυνομία, ενώ τα έργα του λογοκρίνονται και απαγορεύονται.
Τι γίνεται όμως όταν ο Στάλιν θα θελήσει να γιορτάσει τα 60 του χρόνια με ένα θεατρικό έργο τού αμφισβητία συγγραφέα; Ο Μπουλγκάκοφ θα απαντήσει με μια αγιογραφία-εγκώμιο για τα πρώτα νεανικά επαναστατικά χρόνια του Πατερούλη, που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.
Με αφορμή τα πραγματικά γεγονότα, ο Τζον Χοντζ καταγράφει το σουρεαλιστικό ταξίδι στη φαντασία του συγγραφέα, που χάνει σιγά σιγά τον εαυτό του και απορροφάται στη δίνη μιας σκοτεινής και συνάμα κωμικής σχέσης με τον εξουσιαστή και πρωταγωνιστή του δράματός του. Πρόκειται για ένα ανελέητο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, με τον Στάλιν να προσπαθεί να εξουσιάσει το μυαλό και τη σκέψη του συγγραφέα. Παράλληλα, εκτός από τη σύνθετη και αντιφατική σχέση των δύο χαρακτήρων, το έργο αποτυπώνει και την παράνοια της καθημερινότητας στη Σοβιετική Ενωση της εποχής.
Ο σκηνοθέτης Νίκολας Χάιτνερ αποκαλύπτει τη συγκλονιστική εικόνα ενός καλλιτέχνη συντετριμμένου από την ενοχή για τη συνεργασία του με το καθεστώς, ενώ τονίζει και τις σουρεαλιστικές διαστάσεις του κειμένου, για να υπενθυμίσει και το τελευταίο μυθιστόρημα του Μπουλγκάκοφ «Ο μετρ και η Μαργαρίτα», στο οποίο ο Σατανάς επισκέπτεται τη Μόσχα.
Οι «Συνεργάτες» είναι η τρίτη απευθείας μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας που το Μέγαρο Μουσικής προσφέρει στο κοινό της Αθήνας σε συνεργασία με τη βρετανική πρεσβεία και το βρετανικό Συμβούλιο.
* Διάρκεια περίπου 3 ώρες. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 14 ευρώ (γενική είσοδος) και 7 ευρώ (φοιτητικά). Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο 210-7282333.

No comments: