Saturday, November 19, 2011

Θεατρικός Φασμπίντερ στο «Ακαδήμεια»


Η αποτυχία του έρωτα, μέσα από μια σχέση που καταλήγει στην εξάρτηση, την επιβολή και την υποτέλεια, βρίσκεται στο επίκεντρο του κειμένου του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ (1971), ένα μπαρόκ, εικαστικά υπερεπεξεργασμένο θεατρικό έργο, το οποίο, ένα χρόνο αργότερα μετέφερε και στον κινηματογράφο.

Με δύναμη και εκφραστικότητα, εμπνευσμένος από το χολιγουντιανό μελόδραμα, ο Φασμπίντερ περιγράφει τον εγωιστικό κι απελπισμένο έρωτα μιας σαραντάρας σχεδιάστριας μόδας για μια πολύ νεότερή της, αισθησιακή και υπολογίστρια κοπέλα. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις ερωτικές της σχέσεις είναι εξουσιαστικός, ένα κοινό μοτίβο στο έργο του Γερμανού σκηνοθέτη. Η εκλεπτυσμένη ώριμη γυναίκα φέρεται στους ανθρώπους γύρω της σαν να της ανήκουν, αδιαφορώντας για την επιθυμία των άλλων. Όταν θα πληρωθεί με το ίδιο νόμισμα, την εγκατάλειψή της από την άξεστη νεαρή, θα οδηγηθεί στην ψυχολογική και ηθική πτώση, στην εξαθλίωση και στον θρήνο.
Τα Πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ παρουσιάζονται από σήμερα στο θέατρο Ακαδήμεια, σε μετάφραση Στέλιου Παυλίδη και σκηνοθεσία Νίκου Καραγεώργου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Αθηνά Τσιλύρα, Ειρήνη Ράπτη, Φαίη Τζήμα, Καρολίνα Κάρτερ, Κατερίνα Σιώζου, Εύη Κολιούλη, Άννα Ρουμπούλια και Δομνίκη Μητροπούλου. Τα σκηνικά επιμελείται η Αμαλία Θεοδωροπούλου, τα κοστούμια η Αμίνα Χακίμ και τη μουσική ο Δημήτρης Ιατρόπουλος.

No comments: