Saturday, November 19, 2011

Σε πλειστηριασμό τα θεατρικά κειμήλια;


  • Λοβέρδου Μυρτώ Σε οικονομικό αδιέξοδο και πάλι το Θεατρικό Μουσείο, με χρέη 400.000 ευρώ 

Σε πλειστηριασμό τα θεατρικά κειμήλια;
Ο πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου - Κέντρου Θεάτρου, Κώστας Γεωργουσόπουλος


Το Θεατρικό Μουσείο αντιμετωπίζει και πάλι τον κίνδυνο του λουκέτου: Τo ΙΚΑ κοινοποίησε προειδοποίηση όπου αναγγέλλει προσεχή πλειστηριασμό έναντι του (όντως) μεγάλου χρέους που έφθασε, ξανά, τις 400.000 ευρώ. Το πρόβλημα ούτε άγνωστο είναι ούτε καινούργιο: Παραμένει όμως άλυτο, παρά τις έκτακτες οικονομικές ενέσεις που είχαν σημειωθεί, όπως συνέβη τον περασμένο Μάιο όταν εγκρίθηκε ποσό ύψους 250.000.

Το ποσό που εκταμιεύθηκε τον Ιούλιο του 2011, κάλυψε μέρος του χρέους, που τότε έφθανε τις 450.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, την Εφορία και τη μισθοδοσία. Οι εργαζόμενοι ανέρχονται συνολικά σε 18. Ούτε όμως η ρύθμιση χρέους που ορίσθηκε μετά από συνεννόηση του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου με τον πρόεδρο του Μουσείου, Κώστα Γεωργουσόπουλο, σε 2.500 ευρώ μηνιαίως συνέβαλε στην εξομάλυνση της κατάστασης, αφού λεφτά δεν υπάρχουν. Οι δόσεις παραμένουν απλήρωτες από το περασμένο καλοκαίρι.
«Σε περίπτωση πλειστηριασμού της περιουσίας του», τονίζεται στη σχετικά ανακοίνωση του Θεατρικού Μουσείου - Κέντρου Θεάτρου, «δεν μένει παρά να εκποιηθούν κοστούμια του Φωκά, μακέτες του Τσαρούχη, το στέμμα του "Οιδίποδα" του Βεάκη, το κολιέ της "Βασίλισσας Ελισάβετ" της Κοτοπούλη, τα σκουλαρίκια της Βουγιουκλάκη και τα σύνεργα του μακιγιάζ της Καρέζη». «Μακάρι να γινόταν εποπτευόμενος οργανισμός», τονίζει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, που ως άνθρωπος του θεάτρου και διευθυντής του Μουσείου αναζητά λύση.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού, συζητείται η απορρόφηση του υλικού του Μουσείου από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους του ΥΠΠΟΤ, του Μεγάρου και του Θεατρικού Μουσείου, με στόχο την αναζήτηση της νομικής εκείνης λύσης που θα έσωζε τουλάχιστον το πλούσιο υλικό. Ποιος όμως θέλει να πάρει μαζί και τα χρέη;

No comments: