Saturday, November 19, 2011

Όταν η τέχνη δίνει ζωή...



Μία εβδομάδα «κατάληψης» συμπληρώνεται σήμερα στο χώρο του εγκαταλελειμμένου θεάτρου «Εμπρός». Μια εβδομάδα επανενεργοποίησης, που στάθηκε πλούσια σε αισθητικά (και όχι μόνο) βιώματα για όσους και όσες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των καλλιτεχνών της «Κίνησης Μαβίλλη» να δώσουν ζωή σε αυτό το κτήριο-θρύλο για τη θεατρική Αθήνα.
Έτσι, για ένα επταήμερο το «Εμπρός» μεταμορφώθηκε σε ένα ζωντανό κέντρο παραστατικών τεχνών, ανταλλαγής και συνάντησης καλλιτεχνών, με δράσεις θεωρητικού και πρακτικού χαρακτήρα, απεγκλωβισμένες από τις αναγκαιότητες της αγοράς.
Η επανενεργοποίηση του «Εμπρός» θα συνεχιστεί έως την επόμενη Τετάρτη, με το πρόγραμμα να έχει διαμορφωθεί ως εξής: Στην ενότητα «Ανοιχτό μάθημα» (12.00-14.00), όπου καλούνται ακαδημαϊκοί και θεωρητικοί από διαφορετικά πεδία να «διδάξουν» σ’ ένα διαφορετικό αμφιθέατρο, θα μιλήσουν κατά σειράν οι Υπατία Βουρλούμη («Queer Performance»), Σταύρος Σταυρίδης, Γιώργος Σαμπατακάκης: («Με ένα καλό αίμα, με κάτι καλά καρφιά... Η αισθητική κληρονομιά του AIDS από τον Mapplethorpe στον Γ.Κ.»), Φίλιππος Κουτσαφτής («Φως στον κινηματογράφο») και Εύα Στεφανή.


Σήμερα στις 15.00-17.00, στην ενότητα «Live Αρχείο», μια προσπάθεια ζωντανής καταγραφής και αρχειοποίησης παραστάσεων, όπου οι ίδιοι οι δημιουργοί καλούνται να παρουσιάσουν ένα προηγούμενο έργο τους κάνοντας χρήση αρχειακού υλικού κάθε είδους, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης και η ομάδα «Οι όπερες των ζητιάνων» θα παρουσιάσουν την Κόρη της καταιγίδος. Στην ίδια ενότητα και ώρα την Κυριακή ο Περικλής Μουστάκης θα παρουσιάσει τον Βυσσινόκηπο, τη Δευτέρα ο Μάριος Σπηλιόπουλος τα Ανθρώπων ίχνη Ι & ΙΙ, και την Τρίτη η Γεωργία Μαυραγάνη τοΕύθραστον και Δημήτρη Παπαϊωάννου τη Σαπφώ στην κατάληψη.
Αργότερα μέσα στη μέρα, στην ενότητα «Αρχές πρόβας», δημιουργοί και καλλιτέχνες παρουσιάζουν με τη μορφή πρόβας τις δικές τους μεθοδολογίες και προσεγγίσεις: σήμερα ο Γιάννης Λεοντάρης (17.30), τη Δευτέρα η Μέντη Μέγα (19.00), την Τρίτη η Μαρία Μαγκανάρη από την ομάδα Κανιγκούντα (17.00).
Ακόμη, σήμερα στις 21.00, στην ενότητα «Αγώνας Λόγου», ένα εναλλακτικό πάνελ με ανοιχτή συζήτηση με το κοινό οι Encounter Athens συζητούν για «Δημιουργικές ομάδες και εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης στις γειτονιές της πόλης».
Τέλος, σε μια ενότητα που ονομάζεται «Αυτογκόλ», καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία δοκιμάζουν παραστατικές φόρμες (μικρής χρονικής διάρκειας) προτείνοντας νέες δομές, υβριδικές μορφές και αναπάντεχες συνεργασίες. Σήμερα σε αυτή την ενότητα θα παρουσιαστεί μια μουσική σκυταλοδρομία με τους Pockets και άλλους (23.00). Παράλληλα, στις καθημερινές «Residency μιας μέρας» συμμετέχουν οι Steve Harvey, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Μαρία Σαρρή, Γ. Σινιόρογλου και Γ. Δελαγραμμάτικας.
Η τελευταία ημέρα της παρέμβασης στο «Εμπρός», η Τετάρτη, τα μέλη της κίνησης επιδιώκουν να αποτελέσει ημέρα απολογισμού, αλλά και ανατροφοδότησης για ένα «άνοιγμα στο μέλλον», που θα προσανατολίσει και τις επόμενες δράσεις της, στην κατεύθυνση της «συνάντησης, ανταλλαγής, ελεύθερων προτάσεων, από κοινού διαμόρφωσης ερωτημάτων και ελεύθερων πολιτικών δράσεων μέσω της τέχνης».


Η ΑΥΓΗ: 18/11/2011
Σ.Κ.

No comments: