Thursday, October 30, 2008

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - ΚΚΕ: Αμεση σωτηρία των κειμηλίων του

Το «καμαρίνι» της Μαρίας Κάλλας, στο Θεατρικό Μουσείο
«Προσωρινά» (!) επί 35 χρόνια το Ελληνικό Θεατρικό Μουσείο στεγάζεται στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, «πνιγμένο» στην υγρασία, στα έντομα και τρωκτικά, ενώ τα 16μελές προσωπικό του μένει απλήρωτο επί τέσσερις και έξι μήνες.

Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Καζάκος, ζητώντας να επιλυθεί το μακρόχρονο και οξύ πρόβλημα του μουσείου. Η απάντηση, όμως, του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, περιορίστηκε σε γενικόλογες και αόριστες υποσχέσεις.

Ο υπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα του Θεατρικού Μουσείου, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτό επιχορηγείται γενναία, έχει «προνομιακή μεταχείριση» σε σχέση με άλλα σωματεία, αφού «το 2007 πήρε 670.000 ευρώ και το 2008 523.000 ευρώ». Ο υπουργός παραδέχτηκε την ανάγκη μεταστέγασης του μουσείου σε άλλο χώρο, αλλά επί του προκειμένου δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο, παρά μόνον ότι «απαιτείται ένας σχεδιασμός που να συνδέεται με την ανασύνταξη ολόκληρου του θεατρικού χάρτη της χώρας και την αξιολόγηση των νέων δεδομένων» και ότι το ΥΠΠΟ «έχει αναθέσει στο Εθνικό Κέντρο Θεάτρου - Χορού την εκπόνηση σχετικής μελέτης» (έως τις αρχές του 2009) και ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο» να γίνει ένα μουσείο που να καλύπτει όλη την πορεία του ελληνικού θεάτρου από τη γέννησή του μέχρι τις μέρες μας.

«Τα 35 χρόνια που έχουν περάσει από την ίδρυση του μουσείου, από την προσωρινή στέγασή του στους νεκροθαλάμους, δημιουργούν μια εικόνα εγκληματικής αδιαφορίας», τόνισε στην παρέμβασή του ο Κ. Καζάκος. Κατήγγειλε ότι στο χώρο όπου στεγάζεται το Θεατρικό Μουσείο «καταστρέφονται υλικά ανεπανάληπτης αξίας, αφού όταν βρέχει πλημμυρίζουν τα ιστορικής σημασίας κοστούμια, που φόρεσαν μεγάλοι πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες τους θεάτρου μας». Το νερό φτάνει μέχρι τη μέση των τοίχων, ενώ θλιβερή εικόνα προκαλούν τα ποντίκια και οι κατσαρίδες. «Αποτέλεσμα όλων αυτών», τόνισε ο βουλευτής, «είναι όταν γίνεται εκεί μια εκδήλωση να λιποθυμούν οι άνθρωποι από τη βρώμα και την υγρασία».

Αναφορικά με τα ποσά επιχορήγησης του μουσείου, ο Κ. Καζάκος αντέτεινε στον υπουργό ότι «είναι πολύ μικρά σε σύγκριση με την ιστορική και εκπαιδευτική αξία που έχει το μουσείο και, τέλος, ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα σωτηρίας των εκθεμάτων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008

No comments: