Monday, October 27, 2008

Μισός αιώνας Θέατρο Κουν


Μισός αιώνας Θέατρο Κουν

«Κάρολος Κουν - Οι παραστάσεις». Επιμέλεια: Πλ. Μαυρομούστακος. Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη (2008). Σελ. 490, τιμή €30.

«Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας». Με αυτά τα λόγια του ίδιου του μεγάλου θεατρανθρώπου ξεκινά το βιβλίο «Κάρολος Κουν - Οι παραστάσεις», που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο του εορτασμού για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του και παράλληλα με την έκθεση-αφιέρωμα σ’ εκείνον και το Θέατρο Τέχνης που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (εως 16/11).

Πρόκειται για την ενδελεχή παραστασιογραφία του μεγάλου Ελληνα σκηνοθέτη, με υλικό από όλες τις παραστάσεις από την πρώτη έως την τελευταία, που «χρωστάμε» στον Πλάτωνα
Μαυρομούστακο, που επιμελήθηκε την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης. Μεγάλη ήταν και η συμβολή της Γεωργίας Σιδέρη, ψυχής του Θεάτρου Τέχνης τα τελευταία είκοσι χρόνια, που είχε την ευθύνη της συλλογής και της επιμέλειας του υλικού από το αρχείο του θεάτρου. Ενα βιβλίο-ντοκουμέντο, το οποίο μέσα από την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης και του Καρόλου Κουν μάς δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την πολιτιστική ζωή της χώρας από το 1930 ως το 1987, χρονιά που έπεσε η αυλαία της ζωής του Κουν.

Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο οι παραστάσεις του Καρόλου Κουν είναι χωρισμένες σε τέσσερις ενότητες: α) 1930-1942 Κολλέγιο Αθηνών, Λαϊκή Σκηνή, Θίασος Κοτοπούλη, Θίασος Κατερίνας, β) 1942-1950 Θέατρο Τέχνης, γ) 1950-1954 Εθνικό Θέατρο, Θίασος Αδαμάντιου Λεμού, Θίασος Κατερίνας, Θίασος Βασίλη Διαμαντόπουλου, δ) 1954-1987 Θέατρο Τέχνης.

Σε κάθε ενότητα παρουσιάζεται η καταγραφή των παραστάσεων ανά θεατρική περίοδο, η κριτικογραφία, ο τόπος και η ημερομηνία της πρεμιέρας.

Κάθε περίοδος συνοδεύεται και από συνοπτική παρουσίασή της, στην οποία αναφέρονται επαναλήψεις, περιοδείες και, ειδικά στις περιόδους που αφορούν το Θέατρο Τέχνης, καταγραφές άλλων δραστηριοτήτων του και σκηνοθεσιών βασικών συνεργατών του Καρόλου Κουν (Χατζημάρκου, Λαζάνη, Κουγιουμτζή, Αρμένη).

Η έκδοση περιλαμβάνει ακόμη συμπληρωματικούς καταλόγους και ευρετήρια προκειμένου να δοθεί μια κατά το δυνατόν πλήρης εικόνα της τεράστιας συμβολής του Καρόλου Κουν στο ελληνικό θέατρο, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που εικονογραφεί τις παραστάσεις.

No comments: