Monday, October 27, 2008

«Κύριοι, πιάσαμε πάτο»

Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη. ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

«Ο “Νοέμβριος” του Ντέιβιντ Μάμετ, με ήρωα τον  Αμερικανό πρόεδρο και τον βοηθό του ξύνει  πληγές, αφού θίγει καταστάσεις που έχουμε  βιώσει και έχουμε δει να συμβαίνουν κι εδώ τον  τελευταίο καιρό στην πολιτική σκηνή», λέει ο  πρωταγωνιστής (μαζί με τον πρόεδρο-Χρήστο  Χατζηπαναγιώτη) Ιωσήφ Μαρινάκης
«Πιάσαμε πάτο. Αυτό ακριβώς εκφράζει ο Μάμετ στο θεατρικό του “Νοέμβριος”. Ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ότι δεν πάει άλλο», λέει ο Ιωσήφ Μαρινάκης για το έργο στο οποίο παίζει

Στα βαθιά νερά της κωμωδίας ρίχνεται για πρώτη φορά με δύο ρόλους, σε θέατρο και τηλεόραση, ο Ιωσήφ Μαρινάκης. Θα υποδυθεί το -διεφθαρμένο- «δεξί» χέρι του Αμερικανού προέδρου στην πολιτική σάτιρα «Νοέμβριος» του Ντέιβιντ Μάμετ (που πρώτη φιλοξενεί η Αθήνα, μετά την περυσινή πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη κατά την οποία το κοινό αναγνώριζε τον Τζορτζ Μπους στο πρόσωπο του... αγράμματου προέδρου), ενώ κάθε Τρίτη ενσαρκώνει τον αδίστακτο φιλοχρήματο αδελφό του «Λάκη του γλυκούλη» (Μega).

Άνθρωπος που δεν μιλά «στρογγυλεμένα» και δεν ξεχνά το δύσκολο ξεκίνημά του, ο Ιωσήφ Μαρινάκης μπήκε στο θέατρο με ρόλους σε παραγωγές όπως «Ένας ήρωας με παντούφλες» και «Νεφέλες» του Γιάννη Ιορδανίδη (αμφότερα στο Εθνικό Θέατρο), «Ένα καπέλο γεμάτο βροχή» του Μάικλ Γκάτσο σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ, και «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλερ σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη.
  • Ο «Νοέμβριος» είναι ένα ακόμη έργο;
Το ωραίο είναι ότι, όπως και το «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» που μιλούσε για κατάρρευση αξιών και ανηθικότητα, είναι έργο επίκαιρο. Που έχει στο στόχαστρο, με αφορμή τον πλανητάρχη, όλο το σύστημα που δουλεύει για εκείνον. Το έργο είναι ένα ξέσπασμα του Μάμετ. Και στο πρόσωπο του προέδρου των ΗΠΑ αντικατοπτρίζονται οι πολιτικοί και οι πολιτικές του κόσμου.
  • Τι περιμένετε αν μεταξύ των θεατών βρεθεί κάποιος πολιτικός;
Δύσκολο να διακρίνω πρόσωπα ή να προσέξω αντιδράσεις στην πλατεία. Ο περιβάλλων χώρος για μένα είναι η σκηνή, τίποτε άλλο. Πόσω μάλλον όταν είμαι επί σκηνής στο μεγαλύτερο μέρος του έργου μαζί με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη που υποδύεται τον Αμερικανό πρόεδρο. Το έργο, κι εμείς που είμαστε στη σκηνή, θα έχουμε πετύχει τον στόχο, αν όποιος δει την παράσταση, και περισσότερο ένας πολιτικός, επιστρέψει σπίτι του και είναι προβληματισμένος από αυτά που έχει ακούσει και δει. Είναι έργο που ξύνει πληγές.
  • Σύμφωνοι, αλλά οι πληγές που ξύνει μάλλον των πολιτών είναι.
Θεωρώ πως οι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και κάποιοι πολιτικοί, έχουν ευαισθησίες.
  • Ένας κούκος φέρνει την άνοιξη;
Με αυτή τη λογική δεν θα κάναμε τίποτα γενικώς. Θα τα βάζαμε όλα σε μια κατάψυξη. Καθένας πρέπει να προσπαθεί γι΄ αυτό που πιστεύει, κι ας είναι μόνος του.
  • Για τον ρόλο του Άρτσερ Μπράουν ακολουθήσατε απαρέγκλιτα τη γραμμή τού συγγραφέα ή ψάξατε και στη δική μας πραγματικότητα;
Βαδίσαμε στη γραμμή του Μάμετ γιατί έγραψε το έργο με χειρουργική ακρίβεια. Αλλά ο χαρακτήρας έχει στοιχεία από εμένα αλλά και από όλους τους πολιτικούς, χωρίς να είναι ο ίδιος πολιτικός. Ο Μπράουν προσπαθεί να κάνει τη λαμογιά με γνώμονα το συμφέρον τού πρόεδρου, το δικό του και επιπλέον να είναι και νόμιμος. Ψάχνω δηλαδή, ως Άρτσερ Μπράουν, να βρω τα παραθυράκια των νόμων για να είναι όλα σύννομα.
  • Το στοιχείο της πρόκλησης ποιο είναι;
Έχουμε ένα έργο με πολλούς προβληματισμούς, το οποίο όμως είναι κωμωδία. Αν συγκεντρώσει κανείς όλους αυτούς τους προβληματισμούς και τις αναφορές του Μάμετ στην τρέχουσα πραγματικότητα, πιθανόν να μελαγχολήσει.
  • Η επιτυχία περιμένετε να έρθει από το χειροκρότημα ή από τη σιωπή που δημιουργεί ο προβληματισμός;
Δεν θέλω να μιλήσω για επιτυχία, αλλά για ανταπόκριση από τους θεατές. Αν υπάρχει το πάρε- δώσε ενέργειας μεταξύ ηθοποιού και θεατή, τότε εκεί βρίσκεται η ανταπόκριση. Αλλιώς δεν θα ήταν θεατρικό, αλλά ταινία. Αυτή τη μαγεία προσφέρει το θέατρο.
ΙΝFΟ
«Νοέμβριος» του Ντ.
Μάμετ σε απόδοση Θοδωρή Πετρόπουλου και σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στο θέατρο «Εμπορικόν».
«Λάκης ο γλυκούλης» σε διασκευή σεναρίου Αποστόλη Τσαούσογλου και σκηνοθεσία Νίκου Ζαπατίνα, κάθε Τρίτη (21.00) στο Μega.
«Ήθελα να δοκιμαστώ στην κωμωδία»

Το γεγονός ότι ο Ιωσήφ Μαρινάκης συνεργάζεται φέτος με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στο θέατρο και Πέτρο Φιλιππίδη στην τηλεόραση δεν είναι συμπτωματικό.

«Όπου κοιτάς, πας», υποστηρίζει. «Ήθελα να δοκιμαστώ στην κωμωδία, και τι καλύτερο που παίζω σε κωμωδία στο πλάι τους;» Τις προηγούμενες τηλεοπτικές σεζόν ήταν ο Κρητικός στο σίριαλ «Της αγάπης μαχαιριά» και ένας αδίστακτος τύπος στον «Γητευτή» (του ΑΝΤ1 αμφότερα).

Εκείνος πάντως δεν αισθάνεται ότι βολεύτηκε έστω και για μία στιγμή σε κλισέ. «Δεν ένιωσα ότι εγκλωβίστηκα. Άλλωστε και στη σειρά “Λάκης ο γλυκούλης”, ο Νίκος που υποδύομαι είναι επίσης αδίστακτος, αλλά παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο».

No comments: