Friday, October 31, 2008

Ο «Ευγένιος Ονιέγκιν» σε παγκόσμια πρεμιέρα

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας είναι το θέμα του τρίπρακτου μπαλέτου «Ευγένιος Ονιέγκιν» που παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από τις 1 έως τις 9 Νοεμβρίου, στο θέατρο Ολύμπια.

Τη χορογραφία υπογράφει ο Ιρέκ Μουχαμέντοφ, διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Ρεγκίνας Ζάρχινα. Οσο για τη μουσική βασίζεται σε συνθέσεις του Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι επεξεργασμένες και ενορχηστρωμένες -όπου απαιτείται για τις ανάγκες της συγκεκριμένης εκδοχής- από τον Ανδρέα Τσελίκα.

Την όπερα σε λιμπρέτο που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Πούσκιν, ο Τσαϊκόφσκι την ολοκλήρωσε το 1878 στην Ιταλία. Εκεί είχε καταφύγει για ανάρρωση μετά από την παταγώδη αποτυχία του γάμου του που κράτησε μόλις? έντεκα βδομάδες!

Τσαϊκόφσκι
Ο Τσαϊκόφσκι ήλθε σε επαφή με το έργο του Πούσκιν ύστερα από υπόδειξη της φίλης του τραγουδίστριας Γελισαβέτα Λαβρόφσκαγια το Μάιο του 1877. Εκείνη την εποχή ο μεγάλος συνθέτης δούλευε την 4η συμφωνία του και βρισκόταν σε αναζήτηση υλικού για τη σύνθεση όπερας. Η ιδέα για μια όπερα πάνω στον «Ευγένιο Ονιέγκιν» τον συνεπήρε αμέσως.

Ο Ονιέγκιν του Τσαϊκόφσκι είναι μια ομοιογενής τραγική ιστορία- παρά τον επεισοδιακό χαρακτήρα της πλοκής. Η υπόθεση αφορά στον έρωτα της νεαρής και αθώας επαρχιωτοπούλας Τατιάνας για τον έμπειρο κοσμοπολίτη Ευγένιο Ονιέγκιν, που αναζητά να ξεφύγει από τη ματαιότητα της ζωής του.

Ασυγκίνητος από τα αγνά αισθήματα της κοπέλας, ο Ονιέγκιν δεν προτίθεται να δεσμευτεί. Επιπλέον, εκτιμάει εσφαλμένα την αντίδραση του φίλου του Λένσκι, όταν παριστάνει ότι φλερτάρει με την μνηστή του.

Οι δύο άνδρες εμπλέκονται σε μονομαχία και ο Ονιέγκιν σκοτώνει τον Λένσκι. Όταν μετά από χρόνια καταλαβαίνει το λάθος του σχετικά με την Τατιάνα είναι πλέον αργά, καθώς η γυναίκα έχει παντρευτεί τον εύπορο, αρκετά μεγαλύτερό της πρίγκιπα Γκρέμιν και δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει την ζωή της. Τα σκηνικά δημιούργησε ο Σωκράτης Δαλαμάγκας και τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ.

Τον ρόλο του ερμηνεύουν Ευγένιου Ονιέγκιν οι Στράτος Παπανούσης, Ιγκορ Σιάτζκο και Βαγγέλης Μπίκος ενώ αυτόν της Τατιάνας υποδύονται οι Ευρυδίκη Ισαακίδου, Μαρία Κουσουνή και Νατάσσα Σιούτα.

No comments: