Friday, October 31, 2008

Θέατρο, το καλύτερο θρανίο


Στην πρωτοπορία ενός κινήματος για την εισαγωγή του θεάτρου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται το 1ο Πιλοτικό Ευρωπαϊκό Σχολικό Φεστιβάλ Θεάτρου και Performance, που διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο Ηλιούπολης

Σκηνή από το μιούζικαλ «Μαζί», την ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ από μαθητές 4 Δημοτικών και ενός Γυμνασίου της Ηλιούπολης
«Το θέατρο είναι απαραίτητο μάθημα για τα παιδιά», πιστεύει με πάθος η εκπαιδευτικός Φωτεινή Σωτήρχου. Και επειδή δεν βλέπει «φως», και επειδή η Θεατρική Αγωγή μόνο στα χαρτιά απέκτησε πριν από δύο χρόνια κάποιες ώρες στη διδασκαλία Ε' και Στ' Δημοτικού, ξεκίνησε με την αμέριστη στήριξη μιας άλλης νέας γυναίκας, της Πόλυς Βλάχου, προέδρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ηλιούπολης, ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ: το 1ο Πιλοτικό Ευρωπαϊκό Σχολικό Φεστιβάλ Θεάτρου και Performance (από αύριο έως τις 7 Νοεμβρίου).

Εχει διπλό στόχο. Από τη μία, να εμπνεύσει στα παιδιά την πίστη ότι ιδανικό θέατρο είναι εκείνο που «ηθοποιοί και κοινό γίνονται ένα» και να τα μυήσει μέσα από workshops στα μυστικά της μουσικής, εικαστικής και σωματικής έκφρασης. Από την άλλη, να φυτέψει μέσα από σεμινάρια για εκπαιδευτικούς τον σπόρο του θεάτρου στο αμήχανο σώμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο χωρίς πείρα και με λίγα χρήματα (80 χιλιάδες ευρώ) να στηθεί από το μηδέν ένα Ευρωπαϊκό Σχολικό Φεστιβάλ. Οι διοργανωτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν έξι παραστάσεις από το Βέλγιο («The way it is»), τη Γερμανία («Allmorgendlich»), την Ολλανδία [«Super(wo)men»], τη Ρουμανία και την Τσεχία («Young»).

Συγχρόνως «στήθηκε» με κέφι η ελληνική συμμετοχή από μαθητές τεσσάρων Δημοτικών και ενός Γυμνασίου της Ηλιούπολης. Πρόκειται για το μιούζικαλ «Μαζί». Το έγραψε και το σκηνοθέτησε η Φωτεινή Σωτήρχου. Το διατρέχει η ερώτηση «μπορούν να γίνουν αληθινοί φίλοι παιδιά από διαφορετικούς πολιτισμούς και υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού;», κι ας συμμετέχει μόνο ένας μικρός ηθοποιός, παιδί μεταναστών. Οπως μας λέει η Φωτεινή Σωτήρχου, η κύρια έγνοια της δεν είναι η «καλλιτεχνική αρτιότητα», αλλά η «μύηση των παιδιών στην έννοια της ομάδας». Αλλωστε, πήραν ρόλο όλα όσα δήλωσαν ενδιαφέρον. Η επιλογή, επίσης, του μιούζικαλ ήταν «εύκολη». «Τι θέλουν τα παιδιά; Να ξεφαντώνουν, να εκφράζονται με χαρούμενο τρόπο, να μη λένε πολλά λόγια, να τραγουδούν και να κινούνται». Βοήθησε πολύ η μουσική (Τ. Κυρανάστασης, Χ. Χριστουδούλου) και η χορογραφία (Α. Δήμου). Οι δύο μουσικοί «άνοιξαν τα σύνορα» και δημιούργησαν έναν καμβά που τα έχει όλα, από τζαζ, γκόσπελ και ραπ μέχρι... μνήμες από αρχαία ελληνική μουσική.

Οσο για το σκέλος του φεστιβάλ, που αφορά αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς, συνοψίζεται σε έξι τρίωρα βιωματικά σεμινάρια με εισηγητές επαγγελματίες (Μαρία Λεωνίδα για την κινηματογραφική γλώσσα, Μυρσίνη Λενούδια για τη δημιουργική γραφή, Κωνσταντίνος Μίχος για την κίνηση, Μελίνα Χατζηγεωργίου για τη διαθεματική προσέγγιση, Δήμητρα Τρυπάνη και Τζωρτζίνα Κακουδάκη).

Οι παραστάσεις (2, 4, 6 και 7 Νοεμβρίου) πραγματοποιούνται στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης (Σοφοκλή Βενιζέλου και Κουντουριώτη). Το φεστιβάλ έχει δικά του site (politismos-ilioupoli.gr) και blog για να επικοινωνεί με μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη. Αλλωστε, το μότο του είναι «Ενα ταξίδι στον κόσμο και πέρα από αυτόν...».

Β. ΓΕΩΡΓ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/10/2008

No comments: