Monday, October 27, 2008

Ενα ΔΗΠΕΘΕ σκέτο... ζάχαρη


Της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Παραγωγές, συμπαραγωγές, μετακλήσεις. Ολα αυτά κάνουν μια σειρά εκδηλώσεων που αφορούν, «αναβαθμίζουν» ή και εμπλέκουν δημιουργικά το εγχώριο στοιχείο των Σερρών και, περιλαμβάνοντας θέατρο, χορό και μουσική, φτιάχνουν ένα μικρό φεστιβάλ που εκτείνεται από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο και ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στα «Αστέρια». Κυριολεκτικά.
Η στέγη του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, το παλιό δημοτικό σινεμά «Αστέρια», που ανακαινίστηκε και απέκτησε προδιαγραφές «μικρού Μεγάρου Μουσικής»
Το παλιό δημοτικό σινεμά της πόλης ανακαινίστηκε με πόρους κυρίως του υπουργείου Πολιτισμού. Με προδιαγραφές ενός «μικρού Μεγάρου Μουσικής», όπως βεβαιώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής τού ΔΗΠΕΘΕ Θοδωρής Γκόνης, φιλοξενεί φέτος τις δραστηριότητες του θεάτρου. Ο χώρος διατηρεί το βαφτιστικό του, «Αστέρια», αποκτά ως μότο έναν στίχο του Διονυσίου Σολωμού («Οσο ελάμπανε τ' αστέρια και τα κοίταζες εσύ...») και εγκαινιάζει στις 5 Νοεμβρίου με την «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου το φετινό πρόγραμμα, που σε εποχή οικονομικών δυσκολιών αλλά και ύφεσης για τον, εγκαταλελειμμένο από το κράτος, θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ, κατορθώνει να αντιτάξει ένα όραμα.

Εργοστάσιο επί σκηνής

- Το σημαντικότερο, ίσως, εγχείρημα είναι αυτό που παραδίδεται στη σκηνοθετική ματιά του Ανέστη Αζά. Ο νεαρός σκηνοθέτης παίρνει ως αφορμή το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στον Λευκώνα των Σερρών -από τα τελευταία προπύργια της κραταιάς άλλοτε κρατικής βιομηχανίας. Χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη της παράστασης ένα χρονικό του εργοστασίου και αληθινές μαρτυρίες και φέρνει στη σκηνή ανθρώπους στους πραγματικούς τους, επαγγελματικούς και κοινωνικούς, ρόλους. Και μόνον μία ηθοποιό, τη Σύρμω Κεκέ.

Ο Ανέστης Αζάς σκηνοθετεί τη μουσική παράσταση «Sugar Babes» με αιχμή την καταγραφή μαρτυριών από ντόπιους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο «μπλέχτηκαν» με τη ζάχαρη
Με τίτλο «Sugar Babes» η μουσική παράσταση ή και «θεατρικό ντοκιμαντέρ», όπως την συστήνει ο Ανέστης Αζάς, έχει βασικό στόχο «να κινητοποιήσει την πόλη των Σερρών, ώστε η σκηνή να γίνει το πεδίο συζήτησης ενός τοπικού προβλήματος». Διερευνά, δηλαδή, το εάν και κατά πόσον είναι δυνατόν μια παράσταση, «δηλαδή ένα μικρό κοινωνικό γεγονός να προωθήσει και να προκαλέσει τον κοινωνικό διάλογο στις μέρες της μεγάλης ύφεσης».

Η παράσταση φιλοδοξεί να προσεγγίσει και να καταγράψει τη μοίρα όσων με τον έναν ή άλλον τρόπο «μπλέχτηκαν» με τη ζάχαρη. Και τελικά «με αιχμή την καταγραφή αυθεντικών μαρτυριών από ντόπιους, με μουσική, χοροθεατρικές δράσεις και χιούμορ, να εξερευνήσει τις πιθανές μεταλλάξεις μιας κοινωνίας που προσπαθεί να ισορροπήσει ευέλικτα στα σεισμικά κύματα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς.

Τη σκηνογραφία και τα κοστούμια θα κάνει η Αγγελική Κόντη, τη μουσική ο Κώστας Κορακάκης, ενώ τη δραματουργική προσαρμογή των αληθινών αφηγήσεων έχουν αναλάβει η Κατερίνα και η Παναγιώτα Κωνσταντινάκου. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 13 Φεβρουαρίου.

- Η δεύτερη πρωτότυπη παραγωγή απευθύνεται στους μικρούς θεατές της πόλης «Δδιαβάζει» τους Μύθους του Αισώπου ως κόμικς, αφού ακριβώς έτσι τους σκηνοθέτησε ο Τάσος Ράτζος. Πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου.

- Πολύ σημαντική είναι όμως και η συμπαραγωγή που κάνει το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών με το Θέατρο του Νέου Κόσμου: στις Σέρρες θα κάνει μάλιστα πρεμιέρα (17/12) το «Σφαγείο» του Ισραηλινού Ιλάν Χατσόρ, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Ηρωες τρία νεαρά αδέρφια από την Παλαιστίνη, πιασμένα στο δίχτυ της αδυσώπητης αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης που τους οδηγεί σε έναν ενοδοοικογενειακό εμφύλιο. Η μετάφραση είναι της Κοραλίας Σωτηριάδου, τα σκηνικά και κοστούμια της Μαργαρίτας Χατζηιωάννου και η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου. Παίζουν οι Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ορέστης Τζιόβας.

- Το θεατρικό μέρος του προγράμματος συμπληρώνουν τέσσερις παραστάσεις-μετακλήσεις πολυζητημένων αθηναϊκών παραγωγών. Μετά την «Κατσαρίδα» από το Θέατρο του Νέου Κόσμου (5-9/11) ακολουθούν (σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο) «Οι διψασμένοι» του Λιβανέζου Ουαζντί Μουαουάν, σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυροματάκη με τον ίδιο και τη Στεφανία Γουλιώτη, η «Φεύγουσα κόρη» του Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη με τη Ρηνιώ Κυριακή και «Η ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου» με τη Νένα Μεντή.

Μουσική υπέρ «Ορφέα»

- Δεν περιορίζεται στο θέατρο η δραστηριότητα του ΔΗΠΕΘΕ. Καθώς ένα μεγάλο όραμά του είναι η αποκατάσταση του «Ορφέα», ιστορικού κτιρίου της πόλης αλλά και παλαιότερα έδρας του θεάτρου, διοργανώνονται στις 18 και 19 Νοεμβρίου δύο μεγάλες συναυλίες, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν ως «μια πρώτη τρυφερή κίνηση» υπέρ του «Ορφέα».

Συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Θηβαίος, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Λειβαδάς και Μανώλης Καραντίνης.

Στα μουσικά σχέδια είναι και συναυλίες του Αλκίνοου Ιωαννίδη ή των Χειμερινών Κολυμβητών. Και για να μη μείνουν παραπονεμένοι οι λάτρεις του σύγχρονου χορού, ένα διήμερο (7-8 Μαρτίου) θα αφιερωθεί στη δουλειά των ομάδων «Ζήτα», «Πρόσχημα», «Κινητήρας» και Griffon. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/10/2008

No comments: