Thursday, October 30, 2008

«Γάλα» επιβίωσης

Μπορεί ένα έργο που σε έχει «σφραγίσει» θεατρικά μέσα από ένα σπουδαίο ανέβασμα, να σε κεντρίσει εκ νέου μέσα από μια διαφορετική «ανάγνωση»; Οταν αυτή γίνεται με ψυχή, τότε ναι. Κρατώ μέσα μου σε ξεχωριστή και περίοπτη θέση την εκδοχή του «Γάλατος» απ' τον Νίκο Μαστοράκη, μα με γοήτευσε ιδιαίτερα και η ανάγνωση της Αννας Βαγενά...

«Γάλα» επιβίωσης

Την ιστορία μιας πολύπαθης μητέρας, μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ενωση, με δύο γιους - ο ένας εκ των οποίων πάσχει από σχιζοφρένεια - οι οποίοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στην Ελλάδα διηγείται μέσα από το «Γάλα» ο Βασίλης Κατσικονούρης.

Η απόγνωση της μάνας και ο ψυχικός σπαραγμός της για την ασθένεια του μικρού της γιου, παράλληλα με τον φόβο, που προέρχεται από τον έντονο κοινωνικό ρατσισμό παρουσιάζονται με σπαρακτικό τρόπο.

Η βία διαδέχεται και εναλλάσσεται με την τρυφερότητα, η ένταση με τη γαλήνη, η απελπισία με την ελπίδα, η πραγματικότητα με την ψευδαίσθηση και αντιστρόφως.

Μια συγκλονιστική ιστορία - μαρτυρία, με εξαιρετικές συγκρούσεις, μοναδικές κορυφώσεις, γεμάτο ελπίδα, που κάνουν το έργο αυτό του Βασίλη Κατσικονούρη ίσως το σπουδαιότερο νεοελληνικό έργο των τελευταίων χρόνων.

Η Αννα Βαγενά το σκηνοθέτησε με καίριο τρόπο, φωτίζοντας με δεινότητα και τις πιο λεπτές πτυχές του. Εφτιαξε μια εύρυθμη, ατμοσφαιρική παράσταση που αγγίζει την καρδιά, έχοντας για αρωγούς της τον Γιάννη Βάμβουρα - το σκηνικό που φιλοτέχνησε πάνω σε δική της ιδέα είναι εντυπωσιακό - και τον Αλέκο Αναστασίου που φώτισε με έμπνευση τα επί σκηνής δρώμενα.

Η ίδια η Αννα Βαγενά πετυχαίνει την πληρέστερη υποκριτική της δουλειά. Στη Μάνα της είναι σπαρακτική, αληθινή, άμεση, ακριβής και αποτελεσματική.

Στο πλάι της εξαιρετική δουλειά επιτυγχάνει στον Λευτέρη του ο Αλέξανδρος Μπαλαμώτης. Μαζί τους ευθύβολος είναι ο Στέφανος Κοσμίδης στο ρόλο του Αντώνη και άμεση η Ανθή Κοκκίνου στο ρόλο της Νατάσας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Πού: Θέατρο «Βασιλάκου» (Πλαταιών και Πρ. Δανιήλ 3).
  • Πότε: Τετάρτη - Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και 21.00 και Κυριακή στις 19.00.
  • Εισιτήρια: 22 ευρώ, 15 ευρώ (φοιτητικό).
  • Τηλέφωνο: 210-3467735
ΕΘΝΟΣ, 29/10/2008

No comments: