Monday, October 27, 2008

Ακρως επίκαιρος «Θάνατος εμποράκου»



Με το κορυφαίο έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου», εγκαινιάζεται (31/10) το θέατρο «Ζίνα» (ιστορικός κινηματογράφος της λεωφόρου Αλεξάνδρας που ανακαινίστηκε ως θεατρική σκηνή). O Γιάννης Ιορδανίδης σκηνοθετεί τον Θύμιο Καρακατσάνη, ο οποίος ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Γουίλι Λόμαν, έναν άνθρωπο που πίστεψε πως απέτυχε να ικανοποιήσει τα κριτήρια που έθεσαν για όλη την ανθρωπότητα κάποιοι «ευυπόληπτοι» που παροικούν στην κορυφή της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου. Εξήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, αφού το ποσοστό της φτώχειας, σε παγκόσμια κλίμακα, αυξάνεται δραματικά σήμερα και αποτελεί πλέον απειλή για όλο τον κόσμο.

Πηγή έμπνευσης του έργου στάθηκε για τον Μίλερ ο πατέρας του, που ήταν μικρέμπορος. Πουλούσε γυναικεία ρούχα στη Νέα Υόρκη. Στο κραχ του 1929 καταστράφηκε. Από τότε έπαψε να κοιτάει το γιο του στα μάτια. Και έτσι, ντροπιασμένος, πέθανε.

Ο Γουίλι Λόμαν, ο εμποράκος, ζει την τελευταία ημέρα της ζωής του. Χωρίς δουλειά, χωρίς όνειρα, με τον τρόμο ότι οι άλλοι τον θεωρούν αποτυχημένο. Μέσα από τη ζωή του Λόμαν, ο Μίλερ εξετάζει το ψευδές «αμερικανικό όνειρο», που σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, τις ελπίδες και τους φόβους της μέσης κοινωνικής τάξης.

Η παράσταση ανεβαίνει σε καινούρια μετάφραση του Αλέξανδρου Κοέν και δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Ιορδανίδη. Σκηνικά -κοστούμια Γιώργου Πάτσα, πρωτότυπη μουσική Θοδωρή Οικονόμου. Παίζουν επίσης: Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Στάθης Κακαβάς, Μιχάλης Μαρκάτης, Γρηγόρης Σταμούλης, Ελευθερία Ρήγου, Χάρης Εμμανουήλ κ.ά.

No comments: