Wednesday, May 13, 2015

Ο Λιβαθινός κρατά μεγάλο μέρος του προγράμματος Χατζάκη

Λιβαθινός: «Δεν είμαστε εδώ για να μοιράσουμε την τράπουλα μεταξύ μας» - Πολύ σαφής ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θέατρου, στην φετινή εκδήλωση παραλαβής της νέας διοίκησης, παρουσίας του αν. Υπουργού Νίκου Ξυδάκη

Ανέβηκαν επί σκηνής ο υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, ο νέος διευθυντής Στάθης Λιβαθινός και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Παπαγεωργίου.

«Δεν χρειάζεται να συστήσω τους ανθρώπους του νέου ΔΣ. Γνωρίζουμε την πορεία τους, τα πιστεύω και τα ιδανικά τους. Πιστεύω ότι όλοι είναι στις κορυφές της καριέρας τους και των δυνάμεων τους και θα προσφέρουν την πείρα τους» δήλωσε ο υπουργός κύριος Ξυδάκης, τονίζοντας πως «στο εξής θα μιλούν τα έργα» ενώ δήλωσε συγκινημένος για τη νέα ομάδα του Εθνικού και ευχήθηκε να μην χρειαστεί να ξανανέβει ο ίδιος επί σκηνή για να μιλάει μόνο το θέατρο με τις παραστάσεις του.

Με τη σειρά του, ο Στάθης Λιβαθινός, δήλωσε πως η στιγμή που αναλαμβάνει καθήκοντα είναι ιδιαίτερη και οι προκλήσεις, ψυχικά και πνευματικά, τεράστιες για όλους. «Το Εθνικό Θέατρο, είναι μία θάλασσα βαθιά. Έ
να ωραίο και δύσκολο ταξίδι, μόλις ξεκίνησε» ανέφερε. «Η τέχνη δεν είναι καμωμένη για να γίνεται αρεστή στην εξουσία, αλλά για να βρίσκεται στην απέναντι πλευρά και να ευαισθητοποιεί την κοινωνία σε όλα τα θέματα της ανθρώπινης ζωής, ακόμα και αν καμιά φορά χρειάζεται να γίνεται δυσάρεστη. Σκοπός μας είναι να φέρουμε κάτι φωτεινό στην κοινωνία, ειδικά σε στιγμές που αυτή δοκιμάζεται ιδιαίτερα» ενώ προσέθεσε «ήρθε η ώρα να επενδύσουμε, όχι στο αύριο αλλά στο μεθαύριο της θεατρικής πραγματικότητας».

Επίσης, ανέφερε πως επεξεργάζονται αλλαγές ακόμα και στον τρόπο λειτουργίας του Θεάτρου, θεσμοθετώντας, για παράδειγμα, τη θέση ενός οικονομικού διοικητικού διευθυντή, ο οποίος θα παρακολουθεί την οικονομική βιωσιμότητα του οργανισμού ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία προς τους εργαζομένους και προς το κοινό. Μέσα στις αλλαγές που προτείνει η νέα διοίκηση περιλαμβάνεται και ο τρόπος επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών, ώστε να γίνεται πλέον με κατάθεση φακέλων που θα αξιολογούνται από επιτροπή. «Προκειμένου και σε αυτό τον τομέα να μοιάζουμε λίγο με τα μεγάλα θέατρα της Ευρώπης» σημείωσε.

Σχετικά με το ρεπερτόριο που είχε ανακοινώσει ο Σωτήρης Χατζάκης λίγο πριν την απομάκρυνση του, ο Στ. Λιβαθινός, επισήμανε πως θα σεβαστεί τους καλλιτέχνες που είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη διοίκηση. «Το ρεπερτόριο είναι το πρόσωπο ενός θεάτρου προς τα έξω. Όμως, στην περίπτωσή μας μοιάζει σαν να έχουμε έτοιμο φαγητό. Θα δείξουμε σεβασμό σε αυτό το ρεπερτόριο και όπου χρειαστεί θα βάλουμε και κάτι από τη δική μας "μαγειρική". Δεν θα καταστρέψουμε τα πάντα επειδή δεν είναι δικός μας ο προγραμματισμός», είπε και διευκρίνισε ότι θα παραχωρήσει σύντομα συνέντευξη Τύπου με θέμα το οριστικό ρεπερτόριο του Εθνικού, το οποίο θα απλώνεται σε πολλούς καλλιτέχνες, παλιούς και νέους, αναζητώντας την έννοια της συνέχειας. «Δεν είμαστε εδώ για να μοιράσουμε την τράπουλα μεταξύ μας», υποσχέθηκε και υπογράμμισε την ανάγκη του Εθνικού Θεάτρου να μοιραστεί το έργο του και εκτός Αθήνας, στην επαρχία και στο εξωτερικό, «χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς».

No comments: