Thursday, May 14, 2015

Σωτήρης Χατζάκης: «Προσπάθησαν να σπιλώσουν την αξιοπρέπεια μου!»

Η νέα επιστολή του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής απαντά στις κατηγορίες του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, ότι τα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου, επί των ημερών του, είχαν αρνητικό πρόσημο!
Νέα επιστολή συνέταξε ο Σωτήρης Χατζάκης, λίγες ημέρες μετά την απόρριψη του αιτήματος του, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, να παγώσει η απόφαση του Νίκου Ξυδάκη για την παύση των καθηκόντων του.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής απαντά στις κατηγορίες του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, ότι τα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου, είχαν αρνητικό πρόσημο.

«Το ποσό με το αρνητικό πρόσημο που διακηρύττει ο Αναπληρωτής Υπουργός σε σύμπνοια με το Σωματείο Εργαζομένων δεν είναι έλλειμμα. Ούτε χρήματα από τα αποθεματικά του. Είναι η επιστροφή του ΦΠΑ από το Κράτος. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν (το ακριβές ποσόν μάλιστα είναι 1.163.778) στην επέκταση της δραστηριότητας του Εθνικού Θεάτρου, δηλαδή στη δημιουργία 240 νέων θέσεων εργασίας» γράφει ο Σωτήρης Χατζάκης.

Στη συνέχεια της επιστολής του, κάνει λόγο για «σύμπνοια» του Νίκου Ξυδάκη με το Σωματείο Εργαζομένων. «Λυπάμαι, που σ’ αυτή τη φάση επιζήτησαν τα συγκεκριμένα μέλη της Διοίκησής να παίξουν ρόλο σε μία σχεδιασμένη με πανουργία απόπειρα σπίλωσης του έργου μου και της επαγγελματικής μου αξιοπρέπειας».

Διαβάστε την επιστολή:
Προφανώς, δεν έχουν κατανοήσει αυτά που διαβάζουν. Υπάρχουν τρία αναμφισβήτητα γεγονότα.
Πρώτον. Την ημέρα που αποχώρησα μετά την ανακοίνωση της παράνομης αποπομπής μου, παρέδωσα το ταμείο του Εθνικού Θεάτρου με το ποσό των 2.367.159,44 ευρώ.

Δεύτερον. Ο Απολογισμός του έργου μου κατά τη περίοδο 01.01.2014-31.12.2014 εγκρίθηκε στις αρχές Μαρτίου ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Και έχει αναρτηθεί στην «Διαύγεια» εδώ και ένα μήνα. Σε αυτόν γίνεται εκτενής αναφορά στη διεύρυνση του ρόλου και της δραστηριότητας του Εθνικού Θεάτρου κατά τη θητεία μου.

Τρίτον. Το ποσό με το αρνητικό πρόσημο που διακηρύττει ο Αναπληρωτής Υπουργός σε σύμπνοια με το Σωματείο Εργαζομένων δεν είναι έλλειμμα. Ούτε χρήματα από τα αποθεματικά του. Είναι η επιστροφή του ΦΠΑ από το Κράτος. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν (το ακριβές ποσόν μάλιστα είναι 1.163.778) στην επέκταση της δραστηριότητας του Εθνικού Θεάτρου, δηλαδή στη δημιουργία 240 νέων θέσεων εργασίας στους τομείς: Σχολείον Ειρήνη Παππά, Μικρό Ρεξ, Θέατρο Χώρα, Χειμερινό Κλιμάκιο, Κοινωνικές Δράσεις, Κατ’ Οίκον, Επισκεπτήριο, Φόρα Στοπ. Πρόκειται για χρήματα που πήγαν σε μισθούς και έξοδα παραγωγής. Μετά από Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Εθνικού Θεάτρου, που είχε εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από το οικονομικό τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Η διαφορά ανάμεσα στο ποσό των 1.604.598,11 που αναφέρεται στον ισολογισμό με το ποσό 1.163.778 αφορά σε λογιστικό έξοδο και όχι πραγματικό και συγκεκριμένα στις «προβλέψεις εκμετάλλευσης και απόσβεσης».

Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι το Σωματείο των Εργαζομένων του Εθνικού διάκειται ευμενώς προς εμένα και το έργο μου. Προσπάθησα να συνεργαστώ μαζί τους για το κάλο των ίδιων των εργαζομένων και το καλό του Εθνικού Θεάτρου. Αρκετές φορές με επιτυχία. Λυπάμαι, που σ’ αυτή τη φάση επιζήτησαν τα συγκεκριμένα μέλη της Διοίκησής του να παίξουν ρόλο σε μία σχεδιασμένη με πανουργία απόπειρα σπίλωσης του έργου μου και της επαγγελματικής μου αξιοπρέπειας».

Στις 27 Απριλίου, με επιστολή του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου, Μάκης Σπετσιέρης καλωσόρισε τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, Στάθη Λιβαθινό

«Κύριε Διευθυντά.

Οι εργαζόμενοι του Εθνικό Θεάτρου σας καλωσορίζουν και πάλι στον οργανισμό όπου πριν από λίγα χρόνια φιλοξένησε τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες και στον οποίο εσείς με τη σειρά σας δημιουργήσατε μια υποδειγματική Πειραματική Σκηνή που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στα θεατρικά δρώμενα.

Πιστεύοντας σε εσάς είμαστε στο πλευρό σας προκειμένου το όραμα σας, για την κρατική μας σκηνή, να γίνει πραγματικότητα.

Μέσα από την χρηστή διοίκηση,τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη προσβλέπουμε σε αγαστή συνεργασία και με όλες μας τις δυνάμεις θα είμαστε αρωγοί στην οποτεδήποτε προσπάθεια που θα αποβλέπει στην διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του οργανισμού, όπως επίσης και στην αναβάθμιση του.

Σήμερα το Εθνικό γυρίζει σελίδα.

Οι δύσκολοι καιροί που περνά η χώρα μας,μας πεισμώνουν και μας κάνουν δυνατότερους για να προασπίσουμε το κοινωνικό αγαθό του πολιτισμού με πλήρη συνείδηση του ρόλου που επιτελεί σε αυτόν το Εθνικό Θέατρο.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή αρχή. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή αρχή»

No comments: