ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ: ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΕΡΓΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ, ΦΩΤΙΣΤΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΙ, ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ, ΚΡΙΤΙΚΟΙ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ, ΒΙΒΛΙΑ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ...
Tuesday, May 12, 2015
Η «Ωραία Κοιμωμένη» στο Badminton
Τρεις παραστάσεις του μπαλέτου «Ωραία Κοιμωμένη» του Τσαϊκόφσκι θα δώσει την ερχόμενη εβδομάδα στο θέατρο Badminton το ρωσικό συγκρότημα κλασικού Royal Moscow Ballet (22, 23, 24/5). Μπορεί να έχουμε δει διάφορες, παρόμοιες, παραστάσεις και να αναρωτιόμαστε τι έχει να μας προσφέρει μία ακόμη. Και όμως ένα μπαλέτο όπως η «Ωραία Κοιμωμένη» είναι η ιδανική ευκαιρία για μια οικογενειακή εξόρμηση και στα παιδιά προσφέρει δύο γεμάτες ώρες αληθινής μαγείας, για να μη μιλήσουμε για την αξεπέραστη μουσική του Τσαϊκόφσκι.
Βρισκόμαστε σε μια άλλη εποχή, σε μια χώρα όπου κατοικούν νεράιδες και πρίγκιπες και οι ιστορίες έχουν πάντα καλό τέλος, αν και πρώτα οι ήρωες και οι ηρωίδες πρέπει να περάσουν από πολλές δοκιμασίες... Το μπαλέτο «Ωραία Κοιμωμένη» εστιάζει στη σύγκρουση των δύο δυνάμεων, του καλού (που αντιπροσωπεύει η νεράιδα Πασχαλιά) και του κακού (που αντιπροσωπεύει η μάγισσα Καραμπός). Την κάθε μία συνοδεύει ένα μουσικό μοτίβο που επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της πλοκής. Ο συνθέτης εμπότισε την παραμυθένια πλοκή του μπαλέτου με έντονα συναισθήματα, ενσωματώνοντας μια ανθρώπινη ιστορία γεμάτη συγκίνηση και περιπέτεια, μια ιστορία με κινδύνους αλλά και θάρρος, που τελικά έχει αίσιο τέλος χάρη στη δύναμη της αγάπης.
Η «Ωραία Κοιμωμένη» πήρε στην εποχή της καλύτερες κριτικές από τη «Λίμνη των Κύκνων», αλλά ο Τσαϊκόφσκι δεν πρόλαβε να δει το έργο του να αναγνωρίζεται ευρέως έξω από τα σύνορα της Ρωσίας αφού πέθανε το 1893. Το 1903 η «Ωραία Κοιμωμένη» ήταν το δεύτερο πιο διάσημο έργο στην ιστορία των Αυτοκρατορικών Μπαλέτων ενώ μετά το 1921 και το ανέβασμά της στο Λονδίνο αναγνωρίστηκε ως ένα από τα ωραιότερα του μπαλέτου κλασικού ρεπερτορίου.
Στις παραστάσεις του Royal Moscow Ballet συμμετέχουν χορευτές από κορυφαία συγκροτήματα της Μόσχας. Πληροφορίες στο τηλ. 210-88.40.600.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment