Tuesday, May 12, 2015

Ξεκίνησε η δικαστική μάχη του Σωτήρη Χατζάκη με το υπ. Πολιτισμού

  • Ξεκίνησε η δικαστική μάχη του Σωτήρη Χατζάκη με το υπ. Πολιτισμού
Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα να παγώσει προσωρινά η απομάκρυνση του κ. Χατζάκη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο - Μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής δεν αποκλείεται να εκδοθεί προσωρινή απόφαση επί της αίτησης ΧατζάκηΟ πρόεδρος του Δ΄  Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας  Δημοσθένης Πετρούλιας  απέρριψε το αίτημα του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη  Χατζάκη, που ζητούσε  να «παγώσει» προσωρινά η απόφαση  της ηγεσίας του  υπουργού Πολιτισμού, με την οποία παύθηκε από την θέση που κατείχε.



Ειδικότερα, ο κ. Χατζάκης  έχει προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητεί:

1) Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από τον  κ. Πετρούλια που να παγώνει η υπουργική απόφαση με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή  του Εθνικού Θεάτρου,

2)     Να ανασταλεί  προσωρινά η επίμαχη απόφαση της ηγεσίας του  υπουργείου Πολιτισμού μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από το ΣτΕ για την  παύση των καθηκόντων του και

3)     Να γίνει δεκτή η προσφυγή του (κυρία αίτησή του) και να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Τώρα, ο κ. Πετρούλιας απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής του κ. Χατζάκη.

Παράλληλα, προσδιορίστηκε να συζητηθεί  η προσφυγής του κ. Χατζάκη στο ΣτΕ στις 27 Οκτωβρίου 2015, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο, ενώ έως τότε (27.10.2015)  δεν αποκλείεται να έχει εκδοθεί και προσωρινή απόφαση επί της αίτησης που ζητά την αναστολή της απόφασης της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ξυδάκης  το 2013 διορίστηκε με τριετή θητεία καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Την 21η Απριλίου 2015 με την υπ΄ αριθμ. ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΥΕΦΤΠ/102295/12849/11524/474/2015   απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και Νικολάου Ξυδάκη, αντίστοιχα, ανακλήθηκε η προγενέστερη απόφαση διορισμού του κ. Χατζάκη στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Την ίδια ημέρα με την υπ΄   αριθμ. /ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΥΕΦΤΗ/ 102291/12848/11523/473/2015 απόφαση των κ.κ. Μπαλτά και Ξυδάκη, ανακλήθηκε και η απόφαση διορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του επίμαχου θεάτρου.

Παράλληλα, στις δύο υπουργικές αποφάσεις αναφέρονται οι παραλείψεις οι οποίες οδήγησαν στην πρόωρη παύση, τόσο του κ. Χατζάκη, όσο και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.

Τέλος, ο δικηγόρος του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή Αντώνης Βγόντζας έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει και στα Πολιτικά δικαστήρια σε βάρος της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Παναγιώτης Τσιμπούκης, Πρώτο Θέμα, 12/05/2015

No comments: