Sunday, May 10, 2015

20 χορογράφοι από επτά χώρες στο «Σύγχρονο Θέατρο»

    ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ARC FOR DANCE» 
    «Spring on move»: Στην άνοιξη και στους δημιουργούς που φέρνουν τα νέα στις πιο πρόσφατες τάσεις του σύγχρονου χορού είναι αφιερωμένο το «Arc for Dance Festival».
20 χορογράφοι από επτά χώρες στο «Σύγχρονο Θέατρο»
Μια πρωτοβουλία που δίνει το βήμα σε καλλιτέχνες της ορχηστικής τέχνης να γνωστοποιήσουν τη δουλειά τους στο αθηναϊκό κοινό λαμβάνει χώρα φέτος, για έβδομη χρονιά, στο «Σύγχρονο Θέατρο» έως και την Κυριακή, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως Τρούσα. Φέτος γίνεται μεγαλύτερο κατά μία μέρα και πλουσιότερο, παρουσιάζοντας 20 χορογράφους από επτά χώρες με 20 αντίστοιχα έργα διάρκειας 10-40'.

Οι κυρίαρχες θεματικές των έργων έχουν να κάνουν με την ταυτότητα, το φύλο, τη χρήση της σκηνής και διαφόρων αντικειμένων και το δίπολο ζωή - θάνατος. Ο βασικός κορμός των φετινών παραστάσεων απαρτίζεται από τρία μέρη. Παρ' όλα αυτά τα έργα είναι ισάξια μοιρασμένα στις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει το φεστιβάλ. Ενα μέρος είναι οι παραστάσεις που επιλέχθηκαν από το δίκτυο Aerowaves, ένα δεύτερο είναι οι ανεξάρτητες χορογραφικές επιλογές και το τρίτο, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο μέρος των παραστάσεων, είναι αυτό που απαρτίζεται από τις ελληνικές παρουσίες.
Φέτος δίνεται βήμα στο πρώτο ολοκληρωμένο έργο του νέου χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου με τον τίτλο «Elvedon» (μία από τις καλύτερες παραστάσεις χορού της φετινής χρονιάς, που είδαμε πριν λίγο καιρό στο «Θέατρο Πόρτα»), τη νέα δουλειά του Φώτη Νικολάου «I am and I am not», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, και τον νεαρό Κύπριο χορογράφο Χάρη Κούσιο με το «Man-Oeuvres», που μας εκπλήσσει διαρκώς με την ευρηματικότητα και το ταλέντο του. Τέλος αξίζει να δώσουμε την προσοχή μας στις «12 απόπειρες χορογραφίας», 12 μικρής διάρκειας χορογραφίες που είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο ετήσιο χορογραφικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Dan.c.ce. Unitiva σε συνεργασία με τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη στο Studio Dan.c.ce.
Αντιγόνη Καράλη

No comments: