Saturday, March 3, 2007

ΙΩΑΝΝΟΥ Δημήτρης

Δημήτρης Ιωάννου (Σιδηρόκαστρο Σερρών). Σκηνοθέτης. Το 1967 μετανάστευσε στη Δυτική Γερμανία, όπου έμεινε μέχρι το 1984. Σπούδασε στην Ανώτατη Ακαδημία του Έσλινγκεν διαπαιδαγώγηση μέσω της τέχνης και γερμανική φιλολογία, παιδαγωγική θεάτρου, ιστορία και κοινωνιολογία θεάτρου, σκηνοθεσία, δραματολογία και θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας στην Κρατική Δραματική Σχολή του κρατιδίου της Βάδης Βιτεμβέργης. Φέρει τον ακαδημαϊκό τίτλο «Διπλωματούχος παιδαγωγός θεάτρου».
Με δική του πρωτοβουλία δημιουργείται η Θεατρική Σκηνή Νέων, όπου σκηνοθέτησε σειρά ελληνικών θεατρικών έργων (1970 – 1975). Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ελληνικής Θεατρικής Σκηνής που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (1980 – 1984).
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δίδαξε στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη και επιμελήθηκε εκπομπές θεάτρου και λόγου στα ραδιόφωνα ΕΡΤ-1 (Αθήνα), ΕΡΤ-1 και 9ο Κύμα FM 104 (Θεσσαλονίκη). Από το 1986 μέχρι το 1991 σκηνοθετεί στο Δημοτικό Θέατρο Καβάλας, μεταξύ άλλων, τα έργα: Σπασμένη στάμνα του Κλάιστ, Ο Πλούτος του Αριστοφάνη και Το κάστρο της Ωριάς του Γιώργου Θεοτοκά.
Το 1991 – 93 αναλαμβάνει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, όπου σκηνοθετεί τα έργα Κοκτέιλ από τσουκνίδα του Πίτερ Σάφερ, Απιστίες καθώς πρέπει του Ζορζ Φεϊντό, Γυναίκα μπροστά από τα τείχη του Τάνκρεντ Ντορστ. Το 1993 – 96 αναλαμβάνει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, όπου σκηνοθετεί τα έργα Ο δρόμος περνά από μέσα του Ι. Καμπανέλλη, Το όνειρο του Δωδεκάμερου του Γ. Θεοτοκά, Φίλησέ με Φολβίλ του Ε. Λαμπίς.
Επίσης σκηνοθέτησε: Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ του Μπ. Μπρεχτ (ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου), Το σακάκι που βελάζει του Στ. Στρατίεβ (ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων), Η μαύρη κωμωδία του Π. Σάφερ (Φόρκυς Ιθάκης), Κάπταιν Χουκ της Ελ. Μερκενίδου (ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας). Από το 1985 έως το 1995 υπήρξε καθηγητής υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών 2000 – 2002 και ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας (από 2003).

No comments: