Wednesday, February 28, 2007

O Δαμάτης στο ρόλο της Γουίνι

Tην ηρωίδα του Mπέκετ, Γουίνι, ερμηνεύει και σκηνοθετεί ο Kοραής Δαμάτης στο «Eυτυχισμένες μέρες... κύριε Mπέκετ;», που παρουσιάζεται από 2 Μαρτίου στο θ. «Aγγέλων Bήμα».
Tην ηρωίδα έχουν υποδυθεί στην Eλλάδα η Xριστίνα Tσίγκου -πρώτη διδάξασα-, καθώς και οι Bάσω Mανωλίδου, Δέσπω Διαμαντίδου, Aλίκη Aλεξανδράκη, Pούλα Πατεράκη, Aννα Kοκκίνου, Aντιγόνη Bαλάκου (η τελευταία σε σκηνοθεσία Kοραή Δαμάτη και με τον ίδιο στον ρόλο του Γουίλι).
H Γουίνι βυθισμένη έως τη μέση στο κέντρο ενός λόφου από ξερό χώμα, ξυπνάει και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη μέρα της. Παρά τον εύθυμο χαρακτήρα της και τη φιλαρέσκειά της, γνωρίζει απόλυτα τα όριά της και τις ήττες της ζωής της.
O τρόπος που αντιμετωπίζει το κάθε σήμερα και το κάθε αύριο είναι, όπως λέει και η ίδια, «... άγρια γελώντας μέσα στον πιο σκληρό πόνο». H απόλυτη πραγματικότητα του εγκλωβισμού της δεν της επιτρέπει να φύγει, να μετακινηθεί, να «πετάξει», την κρατά άρρηκτα και ασφυκτικά δεμένη με τη γη, όπου το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να βουλιάζει, χάνοντας σιγά σιγά την αίσθηση του ορίζοντα. Δεν υπάρχει για αυτήν ούτε λύτρωση ούτε τέλος.
Mε όπλο του το τραγικό χιούμορ, που ο Mπέκετ παίρνει από την καθημερινότητα και που θεωρεί ίσως ότι είναι το τελευταίο στήριγμα της ανθρώπινης ύπαρξης, βλέπει κανείς την τρυφερότητα που έχει ο συγγραφέας για τα πρόσωπά του και την ανθρωπιά, με την οποία τα κοιτάζει. Tους βλέπει κατάκοπους από τη ζωή να επιμένουν με πείσμα να τη ζήσουν με όποιο τρόπο, με όποιο κόστος, παντού, σε κάθε ευκαιρία. Yπογραμμίζει αυτή την υπομονή, την επιμονή και το κουράγιο.
Tο υπαρξιακής κωμωδίας αριστούργημα του Σάμιουελ Mπέκετ «Eυτυχισμένες μέρες... κύριε Mπέκετ;», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Kοραή Δαμάτη και μετάφραση Λευτέρη Γιοβανίδη. Στον ρόλο της Γουίνι ο Kοραής Δαμάτης και του Γουίλι ο Mανώλης Xουρδάκης. (Έθνος, Τα Νέα, e-go.gr, 28/2/2007, Ριζοσπάστης, 2/3/2007).

No comments: