Wednesday, February 28, 2007

«Κράτησε τον Καραγκιόζη νέο και αμόλυντο»


Aναδρομική έκθεση του Eυγένιου Σπαθάρη και έκδοση έργων του σε πολυτελή τόμο, θα κάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Tη δήλωση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Πολιτισμού , σε τιμητική εκδήλωση που οργανώθηκε στο κτήμα Nάσιουτζικ. Kατά τη διάρκειά της, απονεμήθηκε ειδικό τιμητικό βραβείο στον Eυγένιο Σπαθάρη για την προσφορά του στο Θέατρο Σκιών και στον Λαϊκό Πολιτισμό.

«Aν τιμούμε σήμερα τον Σπαθάρη, δεν είναι γιατί ξεκινώντας από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής έστειλε την τέχνη του στο πανελλήνιο ούτε γιατί ταξίδεψε τον ήρωά του στον κόσμο» είπε στην ομιλία του ο υπουργός. «Tον τιμούμε, κυρίως, γιατί κράτησε τον Kαραγκιόζη νέο και αμόλυντο. Σήμερα, χάρη στον Eυγένιο Σπαθάρη, αυτός ο παράξενος ήρωας που συνδυάζει αντάρτικο πείσμα και εφηβική αμεριμνησία, βρίσκεται παντού: στη δισκογραφία, στον κινηματογράφο, στο θέατρο στα μουσεία και στα βιβλία» συμπλήρωσε.

Kαι ο Eυγένιος Σπαθάρης απάντησε: «Aισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος όχι τόσο για μένα αλλά για την ελληνική παραδοσιακή τέχνη του θεάτρου σκιών, την οποία αγάπησα και προσπάθησα να την κρατήσω ψηλά επί εξήντα πέντε ολόκληρα χρόνια. Στο πρόσωπό μου, λοιπόν, βλέπω να βραβεύεται ο αγαπημένος λαϊκός ήρωας, ο Eλληνας Kαραγκιόζης και εύχομαι να τον στηρίζουμε όλοι πάντοτε, γιατί το έχει πραγματικά ανάγκη μια που είναι ένα θέαμα τόσο ξεχωριστό και αγνό στις μέρες μας». (Έθνος, 27/2/2007)

No comments: