Wednesday, February 28, 2007

Σόλο παράσταση με Γκόγκολ

Τη «Μύτη» του Νικολάι Γκόγκολ, αυτό το παράλογο, τρομακτικό αλλα και αστείο παραμύθι για τον ταγματάρχη Κοβαλιόφ, που ξυπνά ένα πρωί και ανακαλύπτει ότι η μύτη του έχει κάνει φτερά από το πρόσωπό του, αποφάσισε να μετατρέψει σε θέατρο η νέα ηθοποιός Αννα Ζεβελάκη και, μάλιστα, να αναλάβει μόνη της, σε σόλο παράσταση, όλο του το βάρος.

Η αφίσα με το έργο του Νικολάι Γκόγκολ, που θα παρουσιάσει η Αννα Ζεβελάκη. Η παράσταση θα παίζεται από αυτό το Σάββατο (3 Μαρτίου) και έως την 1η Απριλίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων (Ασωμάτων 6, Θησείο, τηλ.: 210-3224664).

Η Αννα Ζεβελάκη επελέξε έναν περιορισμένο χώρο, 2 επί 2 μέτρα. Ετσι η αφήγηση βρίσκεται «φυλακισμένη» σε ένα μαύρο κουτί. Κείμενο και κίνηση λειτουργούν παράλληλα χωρίς να επεξηγούν η μία την άλλη, αλλά εκλύοντας ενέργεια. Οι ήρωες της ιστορίας ακούγονται μόνο, χωρίς να εμφανίζονται, δημιουργώντας την αίσθηση ενός μωσαϊκού που παράγει μια φαντασιακή πραγματικότητα, παράλληλη με τη σκηνική δράση. Η προκαθορισμένη φόρμα, που στηρίζεται στην τεχνική του Γάλλου Etienne Decroux, μπερδεύει το πραγματικό με το παράδοξο, το αστείο με το σοβαρό.

Η μετάφραση είναι της Κίρας Σίνου, η αφήγηση-κίνηση της Αννας Ζεβελάκη, η μουσική-ηχοληψία του Κωνσταντίνου Γκέκα, το κοστούμι-σκηνικό της Κατερίνας-Χριστίνας Μανωλάκου. Ακούγονται οι φωνές των: Θ. Χόνδρου, Α. Πισκοπάνη, Ο. Σιγανού, Χ. Ρουμελιωτάκη, Π. Καρλόττι, Γ. Γκέκα, Ν. Ζαλαώρα, Γ. Μανωλάκου, Μ. Ρουσάκη, Ν. Κωστιδάκη, Κ. Γκέκα. (Ελευθεροτυπία, 28/02/2007).

No comments: