Wednesday, February 28, 2007

Από τον Απρίλιο επικεφαλής ο Γιάννης Χουβαρδάς

Νέα εποχή για το Εθνικό. Από τον Απρίλιο επικεφαλής ο Γιάννης Χουβαρδάς, αναπληρώτρια η Εφη Θεοδώρου

Τρεις ήταν οι ειδήσεις που βγήκαν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Γιάννη Χουβαρδά από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη. Πρώτον, ότι ο Γ. Χουβαρδάς θα αναλάβει από τις αρχές Απριλίου και όχι τον Ιούλιο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Δεύτερον, ότι Αναπληρώτρια Διευθύντρια αναλαμβάνει η Εφη Θεοδώρου και, τρίτον, ότι πρόθεσή του είναι με την ανάληψη των καθηκόντων του να οργανώσει καλλιτεχνικό μνημόσυνο για τον Νίκο Κούρκουλο. Κατά τ' άλλα, η συνέντευξη Τύπου έγινε μέσα σε μια ζεστή, αλλά και κάπως φορτισμένη συναισθηματικά, ατμόσφαιρα. «Δυσαναπλήρωτο το κενό που άφησε πίσω του ο Νίκος Κούρκουλος», ανέφερε σχετικά ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος και πήρε πρώτος το λόγο. «Γι' αυτό και η επιλογή του διαδόχου του ήταν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, ύστερα από διαβουλεύσεις με ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου κατέληξα σε ένα πρόσωπο που θεωρώ ότι είναι καθ' όλα άξιο για τη θέση αυτή. Και το πρόσωπο αυτό είναι ο Γιάννης Χουβαρδάς».

Θεσμικός ρόλος

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στο έργο του Γ. Χουβαρδά, κάνοντας λόγο, μεταξύ των άλλων, για επιτυχημένο «συγκερασμό κλασικού ρεπερτορίου με μια σύγχρονη ματιά», καθώς και ότι «δημιούργησε ένα θέατρο πολυμερές και πολυπρισματικό, ειδικά με τη δημιουργία του Θεάτρου του Νότου, μέσω του οποίου προσέφερε πολύτιμο βήμα στους νέους».

Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε τον θεσμικό ρόλο που παίζει το Εθνικό Θέατρο στα θεατρικά δρώμενα της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί το πιστότερο βαρόμετρο της θεατρικής μας ζωής». Επίσης, ανέφερε ότι μέσα στο 2008 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες αναπαλαίωσης στο παλαιό, διατηρητέο κτίριο του Θεάτρου.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο ίδιος ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. υπουργό για τα «υπερβολικά καλά του λόγια». Δήλωσε ότι αισθάνεται αμήχανος, όχι μόνο για τα θερμά λόγια του κ. Βουλγαράκη αλλά και για την τόσο ζεστή υποδοχή που του επεφύλαξε ο Τύπος, τον οποίο και ευχαρίστησε. «Το Εθνικό Θέατρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, «μου είναι οικείος χώρος από τη ιδιότητά μου ως σκηνοθέτη, αλλά τώρα πια είναι και καινούργιος καθώς μου δίνει την ενέργεια να ξεκινήσω από άλλη θέση». Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αναφέρθηκε στην «εξαιρετική τιμή που μου έκανε το Υπουργείο Πολιτισμού», ενώ έπλεξε και το εγκώμιο του κ. Βουλγαράκη αναφέροντας ότι «πρόκειται για οξυδερκή άνθρωπο και αποτελεσματικό. Ανέτρεψε ένα θολό πεδίο και άνοιξε νέους δρόμους με πρωτόγνωρο για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα τρόπο».

Βαριά σκιά

Ο Γ. Χουβαρδάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Νίκο Κούρκουλο. Υπογράμμισε ότι τιμά τον Νίκο Κούρκουλο («η σκιά του είναι βαριά») και ότι θεωρεί τον εαυτό του συνεχιστή τού τόσο σημαντικού έργου του. «Πρωταρχικός στόχος», είπε, «είναι να εδραιωθεί αυτό το έργο και να διευρυνθεί». Ανέφερε ακόμα ότι πάλεψε πολύ μέσα του μέχρι να πάρει την τελική απόφαση. «Ενέδωσα στο μέγεθος της πρόκλησης, στην πρόκληση που είναι το έργο που ανοίγεται μπροστά μου. Οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες γι' αυτό και ζητώ την εμπιστοσύνη του κοινού, για το οποίο εξάλλου εργαζόμαστε». Ζήτησε τη βοήθεια του προσωπικού του Θεάτρου, του Τύπου και των ΜΜΕ αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού. «Χωρίς τη συμπαράστασή τους η προσπάθειά μου είναι καταδικασμένη». Οσον αφορά παραστάσεις και συγκεκριμένες αποφάσεις, πέρα από τις τρεις στις οποίες αναφερθήκαμε, ο Γ. Χουβαρδάς επιφυλάχθηκε να πει οτιδήποτε, διευκρινίζοντας ότι «τον Απρίλιο θα είμαι σε θέση να σας πω πιο συγκεκριμένα πράγματα». Με τη δήλωση αυτή έκλεισε, προτού δεχθεί και το θερμό καλωσόρισμα εκπροσώπου των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου. (Η Καθημερινή, 27/2/2007).

No comments: