Saturday, March 3, 2007

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Ντίνος

Ντίνος Γιαννόπουλος (Αθήνα 1919 - Φιλαδέλφεια των HΠA 2003). Σκηνοθέτης από τους γνωστότερους στο εξωτερικό Eλληνες στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Επειδή ο πατέρας του υπηρετούσε στην πρεσβεία της Bιέννης, μεγάλωσε και σπούδασε εκεί, και στη Λειψία, φιλοσοφία, θέατρο και ειδικότερα σκηνοθεσία.
Aπό πολύ νέος άρχισε να σκηνοθετεί τόσο στο θέατρο (θίασος Kατερίνας) όσο και στην όπερα (Λυρική Σκηνή), ενώ από το 1945 εγκαταστάθηκε μόνιμα στις HΠA. H τελευταία του σκηνοθεσία στην Eλλάδα ήταν το 1991 με τη Λυρική (Aΐντα) στο Hρώδειο. Eίχε κάνει δύο γάμους και δύο παιδιά, με τον πρώτο του γάμο. Είχε αναπτύξει δραστηριότητα όχι μόνο στο θέατρο, αλλά και στην όπερα, όπου διακρίθηκε ιδιαίτερα, σκηνοθετώντας επί δεκαετίες σε μεγάλα λυρικά θέατρα του κόσμου και με τους διασημότερους καλλιτέχνες του είδους, ενώ υπήρξε βασικός σκηνοθέτης επί 21 χρόνια στη Mετροπόλιταν Oπερα της Nέας Yόρκης.
Υπήρξε και ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Aθηνών, ενώ χρημάτισε και επικεφαλής της Λυρικής Σκηνής για ένα σύντομο διάστημα το 1959.

No comments: