Friday, May 8, 2015

«Οποιος με αμφισβητεί ας στείλει ορκωτούς λογιστές»

 
Ο Γιάννης Βούρος, παρόλο που όπως είπε «έχει θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού από τις 30 Μαρτίου», ανακοίνωσε το ρεπερτόριο της σεζόν 2015-16
Δάσος πολιτισμού με βάτα από χρέη... Μεγάλοι θίασοι και κορυφαία μουσικά σχήματα αναμένεται να παρελάσουν μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου από το 1ο Φεστιβάλ Δάσους που φιλοδοξεί να γίνει το νέο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, με την υπογραφή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Γενικώς, το πρόγραμμα 2015-2016 που παρουσίασε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Βούρος δεν στερείται έμπνευσης, αλλά οικονομικών πόρων, καθώς οι υποχρεώσεις του οργανισμού ανέρχονται σε 6,5 εκατομμύρια ευρώ προκαλώντας δυσβάσταχτο βάρος για τη διοίκηση.

Ο Γιάννης Βούρος, που φαίνεται να κάθεται σταθερά στην καρέκλα του, παραδέχτηκε άλλωστε: «ασχολούμαι περισσότερο ως λογιστής παρά ως καλλιτεχνικός διευθυντής». Απέκρουσε, μάλιστα, δυναμικά κάθε αιχμή για κακοδιαχείριση. Με αφορμή όσα του καταμαρτυρήθηκαν στο παρελθόν για την «ακριβή» παραγωγή «Alexander the Great», ξεκαθάρισε ότι «δεν δέχομαι καμιά αιχμή περί κακοδιαχείρισης από το 2013 που ανέλαβα και καλώ όποιον το αμφισβητεί να φέρει ορκωτούς λογιστές εδώ και τώρα».
Για το χρέος-μαμούθ των 6,5 εκατομμυρίων υποστήριξε ότι μπορεί να είναι βιώσιμο υπό τρεις προϋποθέσεις: Εάν και εφόσον η επιχορήγηση έρχεται έγκαιρα από υπουργείο Πολιτισμού, εάν το ΚΘΒΕ απεμπλακεί από το χρέος της όπερας που φτάνει το 1,2 εκατ. ευρώ και καταβληθούν οι οφειλές διαφόρων οργανισμών που ανέρχονται σε περίπου 800 χιλιάδες ευρώ.
Οσον αφορά τη μισθοδοσία, η τρίμηνη καθυστέρηση της οποίας προκάλεσε πρόσφατα απεργιακές κινητοποιήσεις στο ΚΘΒΕ, επισήμανε πως «με έγκαιρη εκταμίευση της δόσης από το υπουργείο δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα». Απαντώντας στον προβληματισμό που έθεσε ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης για κλείσιμο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, λόγω υψηλού ενοικίου, ο Γιάννης Βούρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αποφασιστικός: «Θέατρο Γης, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Βασιλικό και Λαζαριστές είναι βασικές σκηνές και αναπόσπαστα κομμάτια του ΚΘΒΕ», τόνισε.
Με το πολιτιστικό κομμάτι έδειξε να νιώθει πιο άνετα και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού περισσότεροι από 60.000 θεατές αναμένεται να απολαύσουν σπουδαίες παραγωγές θεάτρου, μουσικής και χορού στο Φεστιβάλ Δάσους.
Οι τρεις καλοκαιρινές παραγωγές του ΚΘΒΕ είναι: «Η Ιφιγένεια στην χώρα των Ταύρων», σε μετάφραση –σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, που θα παρουσιαστεί και στην Επίδαυρο, η «Απολογία Σωκράτους- με τη δύση του ήλιου», σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, που θα παιχτεί στα αρχαία ελληνικά (με υπέρτιτλους) σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το «Διάζωμα» και, τέλος, «Του Κουτρούλη ο γάμος», σε σκηνοθεσία και επεξεργασία κειμένων του Γιάννη Καλατζόπουλου.
Ο Γιάννης Βούρος, παρόλο που όπως είπε «έχει θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού από τις 30 Μαρτίου», ανακοίνωσε το ρεπερτόριο της σεζόν 2015-16.
● Βασιλικό Θέατρο: «Ο μυστικός κήπος» της Φράνσις Χόντγκσον Μπαρνέτ, σκηνοθεσία Μαριάννα Τόλη, «Ο αυτόχειρας» του Νικολάι Ερντμαν, σκηνοθεσία Γιάννης Ρήγας και «Βόιτσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ, σκηνοθεσία Σταύρος Τσακίρης
● Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: «Ο Γλάρος» του Αντόν Τσέχοφ, σκηνοθεσία Γιάννης Βούρος, «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σέξπιρ, σκηνοθεσία Αναστασία Ρεβή
● Μονή Λαζαριστών: «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, σκηνοθεσία Γιάννης Καλατζόπουλος, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road», διασκευή - σκηνοθεσία Στέλιος Χατζηαδαμίδης, «Ο Κάτω Παρθενώνας» του Μηνά Βιντιάδη, σκηνοθεσία Περικλής Χούρσογλου, «Σωτηρία Μπέλλου, η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας» της Σοφίας Αδαμίδου, σκηνοθεσία Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Η παράσταση «Ωχ τα νεφρά μου!» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη θα περιοδεύσει με το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης.

No comments: