Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ενημέρωσε τον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη αντιπροσωπεία της Ένωσης μη Κερδοσκοπικών Θιάσων, σε συνάντηση που έγινε πρόσφατα σε πολύ θετικό κλίμα. Η ΕΜΚΕΘΙ συζήτησε με τον υπουργό και συνεργάτες του το σύνολο των προβλημάτων που έχουν αποτυπωθεί μέσα από τις γενικές συνελεύσεις της. "Αποκαταστήσαμε ένα καλό κλίμα στην επικοινωνία, κάτι που είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές", μας είπε η πρόεδρος της Ένωσης Αιμιλία Υψηλάντη, θυμίζοντας ότι άστοχες δηλώσεις κατά το παρελθόν είχαν δημιουργήσει παρεξηγήσεις.

"Ο υπουργός έδειξε κατανόηση σε όσα του θέσαμε και φάνηκε ιδιαίτερα δεκτικός. Γνωρίζουμε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, αυτό που επιδιώκουμε σε αυτήν τη φάση είναι η από κοινού επίλυση ζητημάτων που έχουν ελάχιστο ή και κανένα κόστος. Αν πιέσουμε από κοινού, και οι δύο πλευρές, πιστεύω ότι θα προχωρήσει η επίλυσή τους".
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναγνωρίστηκε ο σημαντικός ρόλος θιάσων αυτής της μορφής και η ανάγκη ενίσχυσής τους. Συνομολογήθηκε ότι οικονομικά ζητήματα "δεν μπορούν επί του παρόντος να αντιμετωπισθούν", ενώ το ΥΠΠΟ αναγνώρισε το ηθικό και δίκαιο του αιτήματος για τις εκκρεμότητες επιχορηγήσεων.
Επιπλέον, συμφωνήθηκαν η συνεργασία ΕΜΚΕΘΙ - ΥΠΠΟ στη διαμόρφωση των όρων συμμετοχής στο νέο ΕΣΠΑ, η ανάγκη αναθεώρησης του νόμου περί ιδιωτικών χορηγιών, καθώς και θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Τέλος ο υπουργός ήταν θετικός στην πρόταση της ΕΜΚΕΘΙ για δημιουργία ειδικού φορέα για θέματα θεατρικής πολιτικής, όπως παλιότερα το ΕΚΕΘΕΧ.
* Σειρά ζητημάτων σε σχέση με τη λειτουργία και ασφάλεια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων συζήτησε με τον υπουργό Ν. Ξυδάκη και τη γ.γ. Μαρία Βλαζάκη αντιπροσωπεία της ΠΕΥΦΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, υπήρξε κοινό έδαφος σε θέματα όπως η πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, η καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η ρύθμιση της υπερωριακής αποζημίωσης, η καθιέρωση ομοιόμορφης ενδυμασίας κ.ά., ενώ ζήτησαν να λυθεί το θέμα των δεδουλευμένων του προσωπικού της Εθνικής Πινακοθήκης.
Σ.Κ., Η ΑΥΓΗ,
06.05.2015