«Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς». Με αυτή, τη δανεισμένη από τον Έρικ Χομπσμπάουμ φράση ο Γιάννης Βούρος παρουσίασε χθες τον οικονομικό απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς για το ΚΘΒΕ, αλλά και τις νέες παραγωγές για το καλοκαίρι και τον χειμώνα, αποκαλύπτοντας όμως ότι έχει θέσει από 30/3 την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού Πολιτισμού.

Μια "μαγική εικόνα" φιλοτέχνησε ο Γ. Βούρος, αναφερόμενος στην αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια, προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση του ότι "το ΚΘΒΕ μόνο οικονομικό ναυάγιο δεν είναι". Έκανε λόγο για αύξηση κατά 60% των εσόδων από εισιτήρια για το 2014, χωρίς όμως να αναφερθεί σε έξοδα, ακριβώς όπως ο προκάτοχός του που παρουσίαζε "θεαματική" αύξηση εσόδων στο Εθνικό Θέατρο, για να υπογράψει στη συνέχεια έναν ισολογισμό με 1,6 εκατ. έλλειμμα!
Ψέγει, μάλιστα, τον συνάδελφό του και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο, που σε ερώτησή του έκανε λόγο για κάποιες παραγωγές που δεν είναι δυνατόν να αποσβέσουν το κόστος τους (ο λόγος για την "μεγαλοϊδεατικής" σύλληψης ροκ όπερα Alexander...)
Για τα δεινά του ΚΘΒΕ ο καλλιτεχνικός του διευθυντής έψεξε το Δημόσιο, τόσο για τις καθυστερήσεις των επιχορηγήσεων όσο και για τα χρέη, που δεν αποδίδονται στον οργανισμό (Όπερα, Δήμος Θεσσαλονίκης και επιστροφή ΦΠΑ) και ανέρχονται σε 3,1 εκατ. Αφού τόνισε ότι τα 2,5 εκατ. που χρωστά στο ΙΚΑ μπήκαν σε ρύθμιση, κατέληξε λέγοντας ότι η "μαύρη τρύπα του ΚΘΒΕ" είναι μόλις ένα εκατομμύριο και πως δεν θα υπήρχαν προβλήματα αν η επιχορήγηση ερχόταν στην ώρα της...
Πάντως, ο Γ. Βούρος εμφανίστηκε ανοιχτός στον έλεγχο "από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και όποιον άλλον αρμόδιο εμπλέκεται, από 1/6/2013 που ανέλαβα μέχρι και σήμερα. Και βεβαίως εάν θέλει να ελέγξει και τα πεπραγμένα προηγούμενων διευθύνσεων". Τα χρέη του παρελθόντος όμως "πώς δημιουργήθηκαν και από πότε, δεν είναι δική μου δουλειά", είπε.
Τέλος, ο Γ. Βούρος αρνήθηκε κατηγορηματικά να κλείσει οποιαδήποτε από τις σκηνές που φιλοξενούνται σε έξι κτήρια, το ετήσιο ενοίκιο των οποίων "θα ήταν ευχής έργον να πληρώνεται απευθείας από την πολιτεία".