Thursday, May 7, 2015

«Η καρδιά ενός σκύλου» συνεχίζει να "χτυπά" στο θέατρο Altera Pars

  • Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Ιουνίου
«Η καρδιά ενός σκύλου» συνεχίζει να "χτυπά" στο θέατρο Altera Pars

Σε διασκευή του Γιώργου Κιμούλη και σκηνοθεσία του Μπάμπη Κλαλιώτη

Το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, ενός από τους πιο σημαντικούς σατιρικούς συγγραφείς της ρώσικης λογοτεχνίας, «Η καρδιά ενός σκύλου» παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή του Γιώργου Κιμούλη και σε σκηνοθεσία του Μπάμπη Κλαλιώτη, στο Θέατρο Altera Pars. Η παράσταση μας μεταφέρει στη Μόσχα του 1924, όταν μία γιατρός επιχειρεί ένα παράτολμο πείραμα: μεταμοσχεύει στον αδέσποτο σκύλο Σάρικ την υπόφυση ενός νεαρού άντρα, με την φιλοδοξία να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανθρώπου. Ο  σκύλος  όμως, μετατρέπεται σε ένα ανεπίδεκτο και ανυπόφορο ον, που θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση της δημιουργού του.

Μέσα από ακραίες καταστάσεις, οι ήρωες του Ρώσου συγγραφέα, παλινδρομούν ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, αμφισβητούν εξουσία και κοινωνικούς θεσμούς,  δοκιμάζουν τα όρια της επιστήμης  και της ίδιας της φύσης. Η παράσταση διατηρεί το  αυθεντικό κλίμα της μετα-επαναστατικής Ρωσίας και αποτυπώνει τις κοινωνικό-πολιτικές συγκρούσεις.

«Ο Μπουλγκάκοφ, δεν ήταν σε θέση να ξέρει τι θα συνέβαινε στη χώρα του και στο παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα. Γνώριζε όμως να μας προειδοποιήσει για τον επερχόμενο κίνδυνο, που εγκυμονούσε την άποψη και τη θέση, πως η επανάσταση και οι κοινωνικές αλλαγές, μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα, ακόμα και τα χαμηλά, βρώμικα, σχεδόν αρχέγονα ένστικτα των ανθρώπων…», γράφουν οι συντελεστές της παράστασης.

Τα σκηνικά και τα κουστούμια είναι των Ζωή Αρβανίτη, Ηλιάνα Νάτσου. Η κινησιολογία είναι της Μαρία Καραγεώργου Στο πιάνο ο Οδυσσέας Κουμάτος

Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Παύλος Εμμανουηλίδης, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Ειρήνη Σταματίου, Βασίλης Χατζηδημητράκης, Σελήνα Διαμαντοπούλου, Υρώ Μακρή

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις  7 Ιουνίου.

Κάθε Παρ.-Σάββ. 21.00, Κυρ. 19.30, Τιμές: 15, 10 και 8 ευρώ.

No comments: