Μέγας ανατροπέας, αμφισβητίας, κομμουνιστής και άθεος, που με τα έργα του άσκησε σκληρή κριτική στις αξίες της ταραγμένης πολιτικής ζωής στην Πορτογαλία, μαιτρ του μεταφυσικού, με φανατικούς και πιστούς αναγνώστες, ο νομπελίστας Ζοζέ Σαραμάγκου και το έργο του "Ο Άνθρωπος Αντίγραφο" γίνονται θεατρική παράσταση στις 16 Απριλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με πρωταγωνιστή τον Μάξιμο Μουμούρη! Ενσυνείδητη αναγνώστρια του έργου του σπουδαίου Πορτογάλου, η Παρασκευή Καλογεράκη, σχεδιάστρια ιστοσελίδων με σπουδές φιλοσοφίας, που υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, μιλά με πάθος για τον συγγραφέα που "άλλαξε", όπως λέει, "τον τρόπο σκέψης" της, "επηρεάζοντάς την βαθιά".

Συνδημιουργός πριν δέκα χρόνια της θεατρικής ομάδας "Μεταξύ σοβαρού και αστείου", που "έκανε θέατρο ως ακριβό χόμπι", η Παρασκευή αγάπησε πολύ τον Σαραμάγκου όταν διάβασε τον "Άνθρωπο Αντίγραφο". "Είναι από τους ανθρώπους οι οποίοι δεν σε επηρεάζουν απλώς, αλλά σε μετακινούν", υποστηρίζει. "Για μεγάλο διάστημα είχα τη φαντασίωση να τον επισκεφθώ στο Λανθαρότε, στα Κανάρια νησιά, όπου διέμενε, για να τον ευχαριστήσω, στέλνοντάς του ένα καλάθι με φρούτα!", εξηγεί ενθουσιασμένη για την απόπειρα ανεβάσματος του έργου.
"Στον 'Άνθρωπο Αντίγραφο' ο καθηγητής Ιστορίας Τερτουλιάνο Μάσιμο Αφόνσο, που ζει μόνος, πλήττοντας θανάσιμα, βλέπει σε μια ταινία b movie έναν ηθοποιό, ολόιδιο με τον ίδιο, ακόμα και στα σημάδια του σώματος, έναν απόλυτο δίδυμο, σωσία και αντίγραφο. Με αυτό το έργο και τα μεταφυσικά στοιχεία του, ο Σαραμάγκου ξεκινά ένα κοινωνικό πείραμα. Τι σημαίνει να είσαι ξεχωριστός αλλά όχι μόνος σου, τι σημαίνει σε μια κοινωνία η σχέση να είμαστε μαζί και πώς τελικά ο εγωισμός και η ανάγκη θα οδηγήσουν σε ακραία λύση", διευκρινίζει. Σε μια διάρκεια 75 λεπτών, η σκηνοθέτις κρατά σχεδόν και τις 39 σκηνές του έργου, με τον Μάξιμο Μουμούρη να επωμίζεται το μεγάλο βάρος. " Σε δυο βασικά εργαλεία ρόλων αναδεικνύονται ο ήχος και το βίντεο, καθώς περιγράφονται ηχητικά και κινηματογραφικά γεγονότα που προηγήθηκαν και είναι παρόντα", καταλήγει. Στις 21 Απριλίου σε συνδιοργάνωση με τις εκδόσεις Καστανιώτη η μεταφράστρια Αθηνά Ψυλλιά σχεδιάζει εκδήλωση με αναγνώστες του Σαραμάγκου που μετά την παράσταση θα συζητήσουν για το έργο και τον μεγάλο λογοτέχνη. Η παράσταση θα παίζεται από 16 Απριλίου έως 10 Μαΐου.

Μάνια Ζούση, Η ΑΥΓΗ, 09/04/2015