Saturday, April 18, 2015

Εθνικό Θέατρο: Ρύθμιση για έξωση Χατζάκη από το παράθυρο



Σε νομοθετική πρωτοβουλία που ξηλώνει τους διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων του – και μάλιστα χωρίς αποζημίωση – προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας, ανεβάζοντας τους τόνους στην κόντρα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, την απομάκρυνση του οποίου έχει ζητήσει


Εθνικό Θέατρο: Ρύθμιση για έξωση Χατζάκη από το παράθυρο

  • Μαίρη Αδαμοπούλου  | ΤΑ ΝΕΑ: 17/04/2015 |

    Μία αναφορά του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες, ήταν αρκετή για να προκληθεί νέο θρίλερ στο Εθνικό Θέατρο. «Ως προς το πρόβλημα με τους εποπτευόμενους οργανισμούς οι διοικήσεις των οποίων - παρά και τα ειωθότα - αρνούνται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, αντιμετωπίζεται νομοθετικά με τροπολογία που θα ενταχθεί στο λεγόμενο νομοσχέδιο Κοντονή» δήλωσε ο κ. Μπαλτάς, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη. «Σύμφωνα με αυτή, λήγουν αζημίως οι θητείες των διοικήσεων όλων των εποπτευόμενων οργανισμών και, άρα, απελευθερώνεται η πολιτική ηγεσία, είτε να διορίσει ενδεχομένως τους ίδιους είτε να αλλάξει τις ηγεσίες».

Η τοποθέτηση ότι ουσιαστικά προωθείται τροπολογία για να παυθούν οι διευθυντές σε 300 εποπτευόμενους φορείς του Παιδείας και 200 του Πολιτισμού - χωρίς μάλιστα αποζημίωση - προκάλεσε νέες απορίες, καθώς στους παρόντες συντάκτες κατέστη σαφές πως η συγκεκριμένη κίνηση αφορά και το Εθνικό.
 «Είναι μια τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής αν και εφόσον χρειαστεί» σχολίαζαν κύκλοι από το υπουργείο Πολιτισμού, επιχειρώντας να την αποσυνδέσουν από το θέμα Χατζάκη για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα για να φτάσει η τροπολογία στη Βουλή. Δεύτερον, επειδή ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την ψήφισή της. Και τρίτον, επειδή «ο Σωτήρης Χατζάκης εγκαλείται για πολύ συγκεκριμένες παρατυπίες του ιδρυτικού νόμου του Εθνικού Θεάτρου». Σύμφωνα με τους ίδιους, η απομάκρυνση του τελευταίου είναι θέμα ημερών. Τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί ο Ν. Ξυδάκης χθες, όταν ρωτήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ» σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού. «Εντός των ημερών ολοκληρώνεται η νόμιμη διαδικασία και η πλήρης εφαρμογή όλων των νόμων» ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού.

ΡΟΥΚΕΤΑ ΧΑΤΖΑΚΗ. Στις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν ο Σωτήρης Χατζάκης απάντησε γραπτώς: «Ανάμεσα στις "σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση, μέτρα για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό" όπως ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, περιλαμβάνεται και τροπολογία με την οποία λήγουν οι θητείες όλων των επικεφαλής των περίπου 500 οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο (Εθνικό Θέατρο κ.λπ.). Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού απέτυχε καταφανώς να απαξιώσει το έργο μου στο Εθνικό Θέατρο και να θίξει την τιμή και την υπόληψή μου, με αβάσιμες κατηγορίες, ψευδέστατους ισχυρισμούς και τη διασπορά φημών. Γι' αυτό και προωθεί αυτήν την τροπολογία. Ενα έχω να δηλώσω. Μετά την κακοήθεια έρχεται η χλεύη. Αυτά σίγουρα δεν συνιστούν Αριστερά. Προφανώς δεν ασχολείται με την αποτροπή πωλήσεων πολύτιμων αγαθών της πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε ιδιωτικούς πλειστηριασμούς. Ασχολείται αποκλειστικά με την παράνομη και απαράδεκτη δίωξή μου. Θα λογοδοτήσει. Και στον λαό που αγαπά το Εθνικό Θέατρο. Και στη Δικαιοσύνη. Προσωπικά, ο ίδιος». Με την τελευταία επισήμανση υπενθύμιζε την πρόσφατη πρόθεσή του να συνεχίσει τη σύγκρουση με τον υπουργό στα δικαστήρια.

No comments: