Saturday, April 18, 2015

Ο αόρατος ήρωας και η μάχη για την ελευθερία

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ενα σώμα μεταμορφώνεται πάνω στη σκηνή μέσα από τον λόγο, ενώ ένα άλλο σώμα αντιδρά άμεσα στο ηχητικό ερέθισμα που μόνο αυτό λαμβάνει από ακουστικά.

Ο αόρατος ήρωας και η μάχη για την ελευθερία
Η πάλη ανάμεσα στο «θέλω» και το «πρέπει», η μάχη της ανθρωπότητας για την ελευθερία κι ο αόρατος ήρωας Σεμπάστιαν από το θεατρικό έργο «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Τ. Ουίλιαμς, περνά από την απουσία στην παρουσία. Μια μικρή γεύση μόνο από τις προτάσεις του «SCALE # 1:100», ενός φεστιβάλ χορού που λαμβάνει χώρα έως τις 26 του μήνα στο «Σύγχρονο Θέατρο».
Οκτώ ημέρες χορού, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του χορογράφου και χορευτή Γιάννη Αντωνίου ο οποίος, μετά από μακρά και γεμάτη διακρίσεις πορεία σε Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες, έχει επιστρέψει και δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας.

Για την πρώτη του ελληνική παρουσία οργάνωσε αυτό το φιλόδοξο πρότζεκτ στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους περισσότεροι από τριάντα χορευτές, χορογράφοι και καλλιτέχνες από άλλα πεδία έκφρασης. Πρόθεσή του, μέσα από το «Scale # 1:100» να «ανιχνεύσει το σημείο συνάντησης, όπου οι τέχνες συγκλίνουν με κέντρο το σώμα».
«Το Scale για μένα είναι πώς στέκεσαι και αναγνωρίζεις τι έχεις, τι βρίσκεται γύρω σου. Αντιλαμβάνεσαι ότι μπορείς να ζήσεις με αυτά που έχεις κάνει και με αυτούς που σε περιστοιχίζουν. Δεν χρειάζεται να ψάχνεις συνεχώς για το επόμενο βήμα, για μια έξυπνη ιδέα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου» λέει ο Γιάννης Αντωνίου. «Η ευτυχία με αυτό το πρότζεκτ είναι η συμμετοχή όλων αυτών των δημιουργών. Δεν είμαι εγώ στο επίκεντρο, αλλά η ομάδα. Γι' αυτό νομίζω ότι θα γίνει μεταξύ μας ένα ωραίο παιχνίδι».
Αφιέρωσε πολύ χρόνο στη σύνθεση του προγράμματος. Πρόθεσή του και στόχος ήταν να συμμετάσχουν σ' αυτό άτομα που είναι πρώτα «εξελιγμένοι» ως άνθρωποι και μετά ως καλλιτέχνες. «Αν είναι και τα δύο, τόσο το καλύτερο». Η μία βραδιά είναι αφιερωμένη σε νέους χορογράφους, γιατί «με ενδιαφέρουν πολύ και θέλω να βγει η δουλειά τους προς τα έξω. Με την έκθεση στο κοινό, θα μάθουν πολλά πράγματα».
Τους υπόλοιπους χορογράφους και σχήματα τους γνώρισε έναν προς έναν σταδιακά. «Oλο αυτό που θα δείτε προέκυψε μέσα από γνωριμίες, επαφές και δουλειές που είδα αυτόν τον έναν χρόνο που είμαι εδώ».Το κέρδος από όλο αυτό, προς το παρόν, η ομορφιά της γνωριμίας, της συνύπαρξης.
«Είναι ωραίο να έχεις τη δύναμη να φτιάξεις μια κοινότητα. Μια ομάδα φίλων, μια ομάδα με την οποία μπορείς να συνεργαστείς πάνω στη σκηνή και να ανταλλάξεις εμπειρίες. Να δείξεις ποιος είσαι πραγματικά και να το μοιραστείς με τους άλλους. Μαθαίνεις νέα πράγματα? Με ενδιέφερε να γνωρίσω το ελληνικό οικοσύστημα του χορού, τι υπάρχει στη χώρα μου, από άποψη χορευτών και χορογράφων. Και ήθελα και όλοι αυτοί να γνωρίσουν και μένα και να δουν αυτό που κάνω ως χορευτής, ως χορογράφος και ως παραγωγός». Το κόνσεπτ της πρεμιέρας ήταν το σπάσιμο της κλίμακας, με την ειδικά σχεδιασμένη για το «Scale #1:100» περφόρμανς, «Εκτός κλίμακας».
Είκοσι άτομα προσπάθησαν να αναιρέσουν το scale, γιατί «όλοι μας είμαστε δημιουργοί», ένας μικρόκοσμος που έχει μια αναρχία αλλά δεν καταρρέει, γιατί οι «άνθρωποι που τον αποτελούν έχουν την αυτογνωσία που τους κρατάει πάντα στον άξονα».
Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 17/04/2015

  • «Η ευτυχία με αυτό το πρότζεκτ είναι η συμμετοχή όλων αυτών των δημιουργών. Δεν είμαι εγώ στο επίκεντρο, αλλά η ομάδα. Γι' αυτό νομίζω ότι θα γίνει μεταξύ μας ένα ωραίο παιχνίδι»

    Γιάννης Αντωνίου

No comments: