Thursday, April 16, 2015

Ποτέ δεν είναι αργά για Ολίβιε

 
  Η Αντζελα Λάνσμπερι βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο «Blithe Spirit» | AP Photo/Centre Theatre Group, Joan Marcus
 
Πολλή συγκίνηση, αρκετοί γνώριμοί μας, παραστάσεις που έγραψαν ιστορία. Τα θεατρικά βραβεία Ολίβιε 2015 απονεμήθηκαν προχθές Κυριακή και η αφρόκρεμα του βρετανικού θεάτρου παρέλασε από τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου. Υπέροχη η Ντέιμ Αντζελα Λάνσμπερι, στα 89 της χρόνια, καμάρωνε για το πρώτο της Ολίβιε που κατέκτησε έπειτα από την ερμηνεία της στο «Blithe Spirit» του Νόελ Κάουαρντ. «Δεν μπορώ να θυμηθώ πολλά πράγματα, αλλά μπορώ να θυμάμαι πάντα τα λόγια μου! Οταν δουλεύεις στο Λονδίνο νιώθεις σαν να είσαι εκατομμυριούχος», είπε.

 
Μαρκ Στρονγκ, Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία | Ian West/PA via AP
 
Από τις παραστάσεις που κυριάρχησαν στη βραδιά ήταν το «Ψηλά από τη γέφυρα» του Αρθουρ Μίλερ, μία από τις σημαντικότερες θεατρικές παραγωγές των τελευταίων ετών.
Η παράσταση που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (στο πλαίσιο των μαγνητοσκοπημένων μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας) ήταν
υποψήφια για επτά Ολίβιε. Τελικά τα κατάφεραν -πανάξια- ο συγκλονιστικός Μαρκ Στρονγκ, που πήρε το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον έξοχο Εντι Καρμπόνε του, αλλά και ο Βέλγος σκηνοθέτης Ιβο Βαν Χόβε, που ως φαβορί πήρε και το βραβείο σκηνοθεσίας και το βραβείο καλύτερης αναβίωσης. «Ηταν μια εντελώς αναπάντεχη νίκη», είπε ο σπουδαίος Βαν Χόβε. «Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό που ονομάζουμε πρωτοποριακό θέατρο έχει βρει τόσο μεγάλο ακροατήριο. Αυτή ήταν η αποστολή μου. Το κοινό είναι έτοιμο γι' αυτό, δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία». Και ο πρωταγωνιστής του, Μαρκ Στρονγκ, ο οποίος επέστρεψε στο θέατρο έπειτα από 12 χρόνια απουσίας, πρόσθεσε: «Δεν έχω λόγια. Εχω μείνει άναυδος. Ηταν εκπληκτικό πόσοι νέοι άνθρωποι ήρθαν να δουν την παράσταση και ήθελαν αμέσως μετά να μιλήσουν γι' αυτό που έβλεπαν».

 
O Κέβιν Σπέισι παρέλαβε το βραβείο του από την Τζούντι Ντεντς | Ian West/PA via AP
 
Για τη συνολική του προσφορά στην τέχνη και κυρίως για την επιτυχημένη δεκαετή καλλιτεχνική διεύθυνση του Old Vic διακρίθηκε ο Κέβιν Σπέισι, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο από τα χέρια της Τζούντι Ντεντς. Ο ενθουσιασμένος Σπέισι «απάντησε» στο βραβείο τραγουδώντας στο φινάλε της τελετής το κομμάτι «Bridge Over Troubled Water» των Σάιμον και Γκαρφάνκελ, δημιουργώντας πανικό στην αίθουσα. Φορώντας ένα απλό και λιτό γκρι φόρεμα, η Σιλβί Γκιλέμ παρέλαβε το δεύτερο τιμητικό Ολίβιε της βραδιάς, καθώς φέτος, όπως ανακοίνωσε, θα κρεμάσει τις πουέντ της, αφού αποχαιρετήσει το κοινό της ανά τον κόσμο με την παράσταση «Life in progress» (3, 4/6 την περιμένουμε και στο Ηρώδειο).
Μεγάλη ικανοποίηση πρέπει να ένιωσε η Πενέλοπε Γουίλτον, που μετά από έξι υποψηφιότητες κατέκτησε το πρώτο της Ολίβιε (Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία) για το έργο «Taken at Midnight», κερδίζοντας σπουδαίες συναδέρφους της, όπως την Τζίλιαν Αντερσον (Μπλανς Ντιμπουά στο «Λεωφορείον ο Πόθος») και την Κριστίν Σκοτ Τόμας για την «Ηλέκτρα» της. Κατά τα άλλα, το Ολίβιε για Καλύτερο Νέο Εργο κέρδισε το «King Charles III» που ανέβηκε στα θέατρα «Almeida» και «Wyndham», ενώ στον τομέα των μιούζικαλ έσκισε με τέσσερα Ολίβιε το «Sunny Afternoon» (πρόκειται για ένα θεατρικό οδοιπορικό στη μουσική των Kinks τη δεκαετία του '60).

No comments: