Saturday, April 18, 2015

Ο δρόμος για το σπίτι της Λιάνκας Παντολφίνι... Στο θέατρο του Νέου Κόσμου

Φωτογραφία του χρήστη Δρώμενα Θεατρικό Περιοδικό. 

Μια ηθοποιός και μια κούκλα: κίνηση, εικόνα, τραγούδι και αφήγηση.
Στη σιωπηλή γωνιά ενός σπιτιού, είναι καθισμένη μια γριά γυναίκα. Μια παλιά μελωδία την επισκέπτεται ξυπνώντας μέσα της θυμίσεις από τα παιδικά της χρόνια.
Η γιαγιά ταξιδεύει προς τα μέρη όπου γεννήθηκε, κάπου στην Ανατολή, στις αρχές του περασμένου αιώνα... Λαχταρά να μπει στο σπίτι που γεννήθηκε... ΄Ενας φόβος βαθύς αναδύεται: το φάντασμα του ξεριζωμού της.

Οι αναμνήσεις μπλέκονται με τα όνειρά της. Βήμα προς βήμα αποκαλύπτει την ιστορία της, αναμετριέται με τις κομμένες ρίζες της, σε μια τελευταία προσπάθεια να βρει το δρόμο για το σπίτι.
«Ο δρόμος για το σπίτι» είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας βασισμένης στο θέμα της συνθήκης του πρόσφυγα, της ταυτότητάς του και της απώλειας της ρίζας του. Ξεκίνησε το 2011 με την συλλογή μαρτυριών από μικρασιάτες πρόσφυγες πρώτης γενιάς χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Η παράσταση παρουσιάστηκε στην πρωταρχική της μορφή σε πρεμιέρα, στο Teatro Dimitri, του Verscio (Eλβετία), το Μάρτιο του 2013, ως διπλωματική εργασία για το μεταπτυχιακό (Master of Arts in Physical Theatre, Scuola Teatro Dimitri) της Παντολφίνι. Στη συνέχεια παίχτηκε σε διάφορα θέατρα της Ελβετίας και της Ιταλίας.
Σκηνοθεσία και ερμηνεία: Λιάνκα Παντολφίνι
Συνεργασία - επιμέλεια: Andrea Valdinocci, Jean -Μartin Roy
Κατασκευή κούκλας: Helena Stouracova (Divadlo Continuo Theatre)

No comments: