Saturday, October 1, 2011

Μια γηραιά κυρία, σύγχρονο τέρας...


  • «ΕΝΑΤΟΣ ΓΑΜΟΣ» ΣΤΟ «ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ»

Μαύρη φάρσα για την κοινωνική διαφθορά και την απληστία είναι το έργο της Λείας Βιτάλη, που συνομιλεί με το αριστούργημα του Ντίρενματ

Η Μαίρη Νάνου υποδύεται την Κλάρα Τσαχανασιάν, στον «Ενατο γάμο»
Η Μαίρη Νάνου υποδύεται την Κλάρα Τσαχανασιάν, στον «Ενατο γάμο»
Ξέρετε γιατί πτωχεύσαμε; Γιατί πίσω από αυτό κρύβεται η Κλάρα Τσαχανασιάν! Το σύγχρονο τέρας. Μια γυναίκα 115 ετών, που έχει την εξουσία όλου του κόσμου στα χέρια της. Ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, εξαγοράζει τράπεζες, διαχειρίζεται τα πετρέλαια, αγοράζει χώρες, δολοφονεί συζύγους και εραστές. Και την ίδια στιγμή ετοιμάζει με τρυφερότητα τον "Ενατο Γάμο" της με έναν... νεκρό! Ο "Ενατος Γάμος" αποτελεί μια συνομιλία με το αριστούργημα του Φρίντριχ Ντίρενματ "Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας".
Η συγγραφέας του έργου, Λεία Βιτάλη, παίρνει την ηρωίδα Κλάρα Τσαχανασιάν από εκεί που την άφησε ο Ντίρενματ, για να τη φέρει στη σημερινή πραγματικότητα και να συνεχίσει την επικίνδυνη πορεία της δημιουργώντας μια μαύρη φάρσα για τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα του άκρατου καταναλωτισμού, της κοινωνικής διαφθοράς και της απληστίας.

Αλλά συγχρόνως ο "Ενατος Γάμος", που κάνει πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου στο "Αγγέλων Βήμα", είναι και η ιστορία ενός προδομένου έρωτα που ξεκίνησε πριν από 55 χρόνια για να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο σήμερα. Με το ένα πόδι στον σκληρό ρεαλισμό και το άλλο στα πιο ρομαντικά όνειρα, η ηρωίδα του έργου ανατρέπει τους νόμους της φύσης, αλλά και η πραγματικότητα ανατρέπει τα δικά της σχέδια μέχρι το απρόσμενο φινάλε.
"Εγραψα τον ''Ενατο Γάμο'' γιατί ήθελα να μιλήσω για το σύγχρονο τέρας. Αυτό που σήμερα ροκανίζει τη χώρα μας, αλλά και όλη την ανθρωπότητα. Την απληστία, την κερδολαγνεία, την αναλγησία, την έλλειψη κάθε αξίας που δεν υποκύπτει στον θεό που λέγεται χρήμα", εξηγεί η Λεία Βιτάλη, που επιμελείται και τη σκηνοθεσία της παράστασης.
Το έργο "γεννήθηκε" μέσα σε αυτές τις καινούργιες δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε στην Ελλάδα. Είναι επίκαιρο αλλά όχι "επικαιρικό. Δεν γράφτηκε επί τη ευκαιρία, αλλά ζυμώθηκε από τις νέες αυτές καταστάσεις".
Η ηρωίδα του, η Κλάρα, βρίσκεται πίσω από όλα όσα συμβαίνουν σήμερα. "Φλέγεται από απληστία, είναι θιασώτης του καταναλωτισμού και είναι βουτηγμένη στη διαφθορά. Μπορεί και ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, εξαγοράζει τράπεζες και χώρες, βρίσκεται πίσω από τους πολέμους για τα πετρέλαια και τις πτωχεύσεις χωρών, απολύει ανθρώπους, εκβιάζει, δολοφονεί. Αλλά το κυριότερο είναι ότι αυτό? το γλεντάει.
Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι σημερινή. Γράφοντας για την Κλάρα το διαπίστωσα. Δεν πτωχεύσαμε σήμερα. Είχαμε αρχίσει αυτήν την πορεία από παλιά, χωρίς καν να το αντιληφθούμε. Η Κλάρα μάς αποκαλύπτει τα απόκρυφα αυτής της κατάστασης. Την ψυχολογία των σημερινών τεράτων... Τελειώνοντας το έργο ανακάλυψα πως η Κλάρα δεν είναι παρά ένας άνθρωπος σαν όλους μας".
  • Δεν πτωχεύσαμε σήμερα. Είχαμε αρχίσει αυτήν την πορεία από παλιά, χωρίς καν να το αντιληφθούμε. Η Κλάρα μάς αποκαλύπτει τα απόκρυφα αυτής της κατάστασης
  • Εγραψα τον ''Ενατο Γάμο'' γιατί ήθελα να μιλήσω για την απληστία, την κερδολαγνεία, την αναλγησία, την έλλειψη κάθε αξίας που δεν υποκύπτει στον θεό που λέγεται χρήμα
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Τα σκηνικά-κοστούμια έγιναν με τη φιλική συμβολή της Ελένης Μανωλοπούλου, η κίνηση είναι του Δημήτρη Μαλισσόβα και το βίντεο της Δέσποινας Μεϊμάρογλου. Πρωταγωνιστεί η Μαίρη Νάνου. Ανδρας ο Κώστας Κλίτσης.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 30/9/2011

No comments: