Thursday, September 29, 2011

Σέξπιρ σε 36 + 1 γλώσσες


  • Ο «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ GLOBE THEATRE



Ο Σέξπιρ σε ένα πρωτοφανές θεατρικό γλέντι, για κάθε γούστο και κάθε... γλώσσα: σε 37 γλώσσες και διαλέκτους -ακόμη και σ' αυτήν των Αβοριγίνων-, στη νοηματική, αλλά και σε χιπ χοπ.
Ο μεγαλύτερος καλλιτεχνικός εορτασμός στην ιστορία των Αγώνων θα στεγαστεί στο Globe Theatre§Μηνάς Χατζησάββας και Μαρία Σκουλά, οι δύο από τους «καταπληκτικούς Ελληνες ηθοποιούς» του «Περικλή», σύμφωνα με τον Ντ. ΝτρόμγκουλΟ μεγαλύτερος καλλιτεχνικός εορτασμός στην ιστορία των Αγώνων θα στεγαστεί στο Globe Theatre§Μηνάς Χατζησάββας και Μαρία Σκουλά, οι δύο από τους «καταπληκτικούς Ελληνες ηθοποιούς» του «Περικλή», σύμφωνα με τον Ντ. ΝτρόμγκουλΟ σεξπιρικός θεατρικός μαραθώνιος διάρκειας έξι εβδομάδων ξεκινά στο περίφημο Globe Theatre του Λονδίνου στις 23 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας 2012, ο μεγαλύτερος και πιο φιλόδοξος καλλιτεχνικός εορτασμός στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, κρύβει πραγματικά μεγαλύτερες εκπλήξεις απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Δεν είναι μόνο ο «Τρωίλος και η Χρυσηίδα» στα μαορί και η «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» στα φαρσί!
Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Globe, Ντόμινικ Ντρόμγκουλ, ανοίγοντας προχθές τα κρυφά χαρτιά της διοργάνωσης, μίλησε για την εφαρμογή μιας «ιδανικής μεθόδου», η οποία «επιτρέπει σε διαφορετικούς ανθρώπους, από διαφορετικούς πολιτισμούς, να επικοινωνήσουν στην κοινή γλώσσα του θεάτρου, αλλά και του Σέξπιρ». Δεν αναφέρθηκε καθόλου στη γενναιοδωρία των Βρετανών να θιγούν τα... ιερά και τα όσιά τους. Να αφήσουν, δηλαδή, τον κορυφαίο ποιητή τους, κομμάτι της βρετανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, «έκθετο» σε άγνωστες παραδόσεις (όπως των Ζουλού), ακόμη και σε ραπαρίσματα χιπ-χοπ καλλιτεχνών (ο «Οθέλος» από τους Αμερικανούς Q Brothers).

Υπάρχει πάντως και πολιτική στην όλη ιστορία, η οποία δεν εξαντλείται μόνο επί σκηνής. Το νεότερο, μόλις λίγων μηνών (από τον Ιούλιο), κράτος του κόσμου, το Νότιο Σουδάν, συνέστησε, έπειτα από πρόσκληση του Globe Theatre, μια θεατρική ομάδα μόνο και μόνο για να μετάσχει στη διοργάνωση με τον «Κυμβελίνο». Η παράσταση θα δοθεί στη διάλεκτο των Τζούμπα. «Είναι ένα ιστορικό βήμα για το μέλλον της χώρας», τόνισε ο Ντρόμγκουλ. Μια καθαρή διπλωματική κίνηση από πλευράς Globe, θα προσθέταμε.
Αμιγώς πολιτική είναι και η «βαλκανική τριλογία», όπως υποτιτλίστηκαν ειδικά για την περίσταση οι τρεις τραγωδίες του «Ερρίκου VI». Μπορεί να μιλάνε για τον πρώτο αγγλικό εμφύλιο πόλεμο των Ρόδων (15ος αιώνας), όμως θα παρουσιαστούν ως μια επική τριλογία του σπαραγμού και του διαμελισμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας, και μάλιστα από τους πλέον «αρμοδίους»: τα εθνικά θέατρα της Σερβίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Εκτός από καταπληκτική ιδέα, συγχρόνως και μια προκλητική σύμπραξη.
Ακόμη δύο εκπλήξεις. Από το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη, που εκπροσωπούνται για πρώτη φορά θεατρικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την Καμπούλ, άλλωστε, θα αποχωριστεί για πρώτη φορά (!) στα χρονικά του ο θίασος Ρόι-ε-Σαμπς, προκειμένου να μετάσχει στον πλουραλιστικό σεξπιρικό εορτασμό με την «Κωμωδία των Παρεξηγήσεων». Την τραγωδία οι άνθρωποι την έχουν στο σπίτι τους. Από μια άλλη παθούσα πόλη, τη Ραμάλα, προέρχεται το θέατρο «Αστρα» και θα ανεβάσει τον «Ριχάρδο ΙΙ», βασισμένο σε αραβικούς σκηνικούς αφηγηματικούς κώδικες.
Στις πρωτιές και η πρώτη νοηματική παράσταση της κωμωδίας «Αγάπης Αγώνας Αγώνος». Το έργο προσφέρεται εξαιρετικά.
Πρώτη φορά
Στις εκπλήξεις θα μπορούσε να προστεθεί και η παράσταση ενός αντισημιτικού έργου, του «Εμπορου της Βενετίας» στα χίμπρου, από το Εθνικό θέατρο του Ισραήλ «Χαμπίμα». Ο συγκεκριμένος θίασος επισκέπτεται πρώτη φορά την Αγγλία. Το ίδιο ισχύει και για το Εθνικό Θέατρο της Κίνας, που θα παρουσιάσει τον «Ριχάρδο ΙΙΙ».
Η εναρκτήρια πάντως παράσταση του θεατρικού σεξπιρικού «ράλι» θα είναι η «Τρωίλος και Χρυσηίδα», από το θίασο Μαορί της Νέας Ζηλανδίας, με παραδοσιακούς πολεμικούς χορούς των πολεμιστών Χάκα. Αυτό κι αν θα είναι εμπειρία! Το ίδιο προαλείφεται για τη «Θύελλα» από θίασο του Μπανγκλαντές και για το «Ημέρωμα της Στρίγκλας» στα ούρντου, από μια πακιστανική θεατρική ομάδα.
Ο κατάλογος των παραστάσεων είναι μακρύς. Ανάμεσά τους βρίσκεται ασφαλώς και ο «Περικλής» του Εθνικού μας Θεάτρου, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς, παράσταση που θα δοθεί στο Globe στις 26 και 27 Απριλίου. Ο Ντομινίκ Ντρόμγκουλ είχε έναν καλό λόγο να πει για το ελληνικό επιτελείο. «Είναι μερικοί από τους καλύτερους ηθοποιούς της Ελλάδας», είπε αναφερόμενος στους Στεφανία Γουλιώτη, Χρήστο Λούλη, Μανώλη Μαυροματάκη, Δημήτρη Πιατά, Μαρία Σκουλά, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνά Χατζησάββα κ.ά. Ηταν «διαβασμένος».
info: Υπάρχει πακέτο εισιτηρίων και για τις έξι ημέρες προς 100 ευρώ. Για αναλυτικές πληροφορίες, στο www.london2012.com/festival. *

No comments: